במטות הבחירות של ש”ס ויהדות התורה מדברים על מספרים שונים לחלוטין מאלו שהסקרים מנדבים להם.
השבוע נכנסתי למטה ש”ס, שלא היה מבייש חמ”ל מבצעים במטכ”ל. כל אחד ממוקד מטרה, כל אחד עסוק בהבאת מנדטים וקהלים נוספים לש”ס. המטרה היא אחת: שיחזור ההצלחה הגדולה בבחירות בשנת 99′, אז ש”ס זכתה ב-17 מנדטים.
“הם היו קהלים שלא נחשבים קהל המצביעים הפוטנציאלים ובכל אופן הם התחברו”, אומר אחד מאנשי ההסברה. לשיטתו, כאשר עובדים נכון, אין שום סיבה שלא יצליחו להשיב אותם דפוסי הצבעה שהיו אז.
בניגוד לש”ס, ביהדות התורה לראשונה החליטו שלא לשכור מטה. “מדובר בחיסכון של מאות אלפי שקלים”, אומר ח”כ ישראל אייכלר.
ישיבות הצוות נערכות לעיתים קרובות ביותר, בהם משתתפים כל חברי הכנסת של אגודת ישראל ודגל התורה.
אחד הנושאים שעלו שם היה הוספת קהלי יעד חדשים. באגודת ישראל חושבים ‘מחוץ לקופסא’. אין ספק שפעילותו הפרלמנטרית של ח”כ משה גפני יכולה לפנות לקהלי יעד נוספים, אלא שבאותה ישיבה התקבלה ההחלטה להתמקד בתוך הבית פנימה ולמקסם את ההצבעה.
“אנחנו לא מדברים על כאלו שבהוראת רבותיהם הם לא בוחרים. הפניה שלנו לאותם אלו המפגינים אדישות”, אומר אייכלר.
ביהדות התורה לוקחים את מקרה הבוחן של הבחירות הפנימיות בבית שמש, שם הצליח ח”כ מאיר פרוש להוציא לראשונה קהלים לקלפי, למרות שלא הלכו לבחור מעולם. מדובר בהוראת שעה.
הציבור החרדי למד על בשרו במהלך השנתיים האחרונות מה המשמעות של הדרת חרדים, כאשר עולם התורה עולם הישיבות והזהות היהודית נפגעו קשות.
הבית הלאומי
עדיין לא נאמרה המילה האחרונה בהרכב הרשימה של ‘הבית היהודי’.
חוקת המפלגה מקנה ליו”ר המפלגה, שר התמ”ת ח”כ נפתלי בנט, סמכויות-על בהרכב הרשימה. כוכב תקשורתי אחד הוא הספיק להביא לרשימה וזה ינון מגל, עורך אתר וואלה.
אלא שבנט לא מסתפק רק בשם הזה. כרגע הוא עושה כל מאמץ להוסיף אלוף במיל’ לרשימה. גם האלוף יעקב עמידרור וגם האלוף יפתח רון טל קיבלו פניה – ובנט עדיין לא הכריע.
תוצאות הפריימריז של המפלגה היכו את בנט. למרות שביום חמישי הוא פיזר חיוכים לכל עבר, וטען כי יש לו את הנבחרת הטובה ביותר, הוא עדיין לא הצליח להוריד את התדמית שמפלגתו מאכלסת דתיים, מתנחלים וימניים קיצוניים.
במקומות של הנשים הוא רצה את אנט חאסכיה, מוסלמית ששלושת בניה שירתו בצה”ל. המטרה של בנט היא להציג רשימה של גם וגם. גם דתית וגם חילונית. גם יהודית וגם ערבית.
בסופו של דבר על משבצת הנשים זכתה יהודית שילת, שהיא בחירה מצוינת לחרדים.
שילת היא רעייתו של הרב יצחק שילת, הנחשב לתלמידו של הגר”ג נדל, תלמידו של החזון איש. היא מתחייבת כי תפעל לפי ההלכה. בחוגי בית רבים היא אמרה כי ההלכה היא המקור, וכי היא תנהג על פי ההלכה.
לכן בשאלות כמו גיוס וגיור החרדים צפויים לקבל חיזוק ממנה, גם אם בבית היהודי יחליטו אחרת.
לא בכדי היא גם זכתה לסיוע ותמיכה רבה מתוך המגזר החרדי. המטרה היא ברורה להכניס לתוך רשימת הבית היהודי כמה שיותר חרדים.
אלא, שהחגיגה מוקדמת מדי. בנט מתכנן לעשות שימוש בכוח שניתן לו ולערוך שינויים בתוך הרשימה. “כשבנט התחייב לשריין אישה, הוא לא התחייב שהיא תבוא דווקא מתוך אותה רשימה שנבחרה בפריימריז”, מסביר אחד מחברי הכנסת של הבית היהודי.
ח”כ מוטי יוגב אומר שלהערכתו בנט לא יערוך שינויים ברשימה. יוגב טען בפני שבעבר הוא סבר שיש להרכיב את רשימת הבית היהודי בשיטת הריץ רץ. שחלק יבחרו בפריימריז וחלק על ידי ועדה מסדרת.
ברור שטרם נולדה הנוסחה הנכונה למנוי חברי כנסת, כשיש טענות רבות על שיטת מינוי חברי הכנסת באמצעות ועדה מסדרת או דרך פריימריז . יוגב מודע לבעייתיות שבשיטה ולכן לשיטתו המיזוג היא סוג שלש שילוב ראוי.
את השיחה איתי ניצל יוגב בכדי להעביר מסר של פיוס וקריאה לשיתוף פעולה עם המגזר החרדי.
“אני יודע שהמשבר בין הבית היהודי למפלגות החרדיות הוא עמוק”, סיפר יוגב וחזר לאותו לילה בו אושר חוק הגיוס. “סברתי אז ואני סבור היום, כי החוק לא טוב. אבל בכל אופן תמכת בחוק.
“אני הקמתי לעצמי מעין בית דין פרטי שלי. התייעצתי עם הרב דרוקמן, שר השיכון ח”כ אורי אריאל, ח”כ זאב אלקין ואשתי. ברגע שנכנסתי לאולם היה זה ח”כ זאב אלקין שזיהה אצלי את החשש והבין שאני נמצא בדילמה קשה – והוא שכנע אותי”.
כשמעתי אותו הבנתי שיוגב העדיף את שלמות הקואליציה על פני שלמות העם והתורה.
גם מתפקדי הבית היהודי הנמנים על בני הישיבות לא מיהרו להכניס את ח”כ יוגב בכזאת קלות לרשימת המומלצים.
הפעם היה נשמע בקולו שיש לו באמת רצון אמתי לשותפות עם החרדים.
הבעיה שבבית היהודי לא יוגב קובע וגם לא אורי אריאל.
יו”ר המפלגה הוא זה שמחליט.