הוא לא דילג על שום טעות. ואם דילג, הוא חזר רוורס

אבי רוזן
|
י"ח טבת התשע"ה / 09.01.2015 10:46
האיש, שמשנתו הפוליטית הכל-כך סדורה טענה כי השינוי יכול להגיע דווקא מתוך ממפלגת שלטון, משנה פאזה • עכשיו מתחיל הקרב האמיתי: המלחמה על תפקיד השרה • ואלי בן דהן פשוט לא מסוגל

בתום ספירת הקלפיות בליכוד ולאחר ספירה מחודשת מתברר כי ההערכה שלי שמשה פייגלין וציפי חוטובלי לא יכנסו לרשימת הליכוד לכנסת ה-20 הייתה נכונה.

בשנתיים האחרונות כתבתי מספר פעמים כי מצבו של פייגלין בתוך הליכוד בעייתי. לאחר שכתבתי את הדברים, קיבלתי לא מעט תגובות – חלקם מאנשי מנהיגות יהודית, אנשיו של פייגלין – שטענו כי אני טועה ומטעה: “בסוף אתה תאכל את הכובע, לאחר שתראה שפייגלין יהיה בעשירייה הראשונה של הליכוד”.

המציאות חזקה יותר מכל דמיון. פייגלין מצא את עצמו בחוץ יותר מהר מכפי שחשב. “המחסל חוסל”, אמר יו”ר הכנסת ח”כ יואל (יולי) אדלשטיין ביום שאחרי.

כהונתו של פייגלין בכנסת ה-19 לוותה במגוון טעיות. “הוא לא דילג על שום טעות ואם הוא דילג עליה, הוא פשוט חזר רוורס”, אומר ח”כ בליכוד.

ככתב בכנסת, יצא לי לעקוב אחר פעילותו של פייגלין. הכרתי אותו ואת פעילותו לפני שנבחר ואחרי. זה לא היה אותו פייגלין.

היהדות החרדית לא איבדה ידיד, כי פייגלין פעל כחבר כנסת מטעם סיעת הליכוד ויישר קו בכל הצבעה. הוא תמך בגיוס בני ישיבות והצביע בעד הטלת סנקציות פליליות כנגד לומדי התורה, הגיש את הצעת החוק לרב ראשי אחד, והיה לפה עבור אלו המבקשים להכניס לארץ חומרים מסוכנים.

גם עמדתו בעניין העלייה להר הבית בניגוד לעמדתם של גדולי ישראל הייתה ידועה.

אבל פייגלין לא מוותר. הוא כינס השבוע את תומכיו ואמר כי הוא לא מתכנן לפרוש מהחיים הפוליטיים.

מהליכוד הוא ייקח איתו את ארסנל המילים :”נשמה, אחי, כפרה, מותק, חיים שלי”. הוא הדגיש כי הוא מודה לנתניהו, האיש ששינה את כללי המשחק באמצע המשחק. לטענת פייגלין, משקיפים בקלפיות נדרשו לצאת משם – ובכך רמז כי הוא לא מאמין שאלו אכן התוצאות.

ציפי חוטובלי

אולם, בניגוד לסגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי שעתרה לבית המשפט כנגד התוצאות, פייגלין הודיע כי הוא ייצא לדרך חדשה.

האיש, שמשנתו הפוליטית הכל-כך סדורה טענה כי השינוי יכול להגיע דווקא מתוך ממפלגת שלטון, משנה פאזה ועוד מודה על כך לנתניהו.

אז מי אמר שפייגלין הוא איש של עקרונות? גם הוא מבין שהדרך אל הכנסת לא חייבת לעבור דווקא בתוך מפלגת שלטון.

השאלה הגדולה שנותרה פתוחה: באיזו מסגרת הוא ירוץ – האם במסגרת פוליטית קיימת או במפלגה עצמאית.

לגבי חוטובלי – גם במקרה שלה זה היה צפוי. גם עליה כתבתי כי היא עלולה למצוא עצמה מחוץ לרשימה. בפעם הקודמת היא נכנסה אל תוך רשימת הליכוד הודות לעזרתו הרבה של ראש הממשלה.

נתניהו חשש כי מרשימת הליכוד יעדרו דתיים, וחוטובלי מילאה מספר פונקציות: אישה, דתייה, מתנחלת, מזרחית.

הפעם נתניהו לא היה זקוק לה. אולי הוא בכלל יילך על מהלך מדיני שטוב לו שימצאו בסביבתו כמה שפחות ימניים קולניים. אז נכון שעוד צפויים לו כאבי ראש מדני דנון, מירי רגב ויריב לוין, אבל כאב הראש האמיתי ששמו פייגלין נמצא מאחריו.

בדרך ללשכת השר

על ח”כ מירי רגב, יו”ר ועדת הפנים של הכנסת, כתבתי כי היא תשובץ בעשירייה הראשונה. רגב הפתיעה ושובצה בחמישה הראשונה בליכוד.

רגב עמלה קשה בשנתיים האחרונות. היא פעלה נכון מול מתפקדי הליכוד וחברי המרכז. חייבים גם להודות שלהישג הזה יש שותף מאוד מרכזי: איתן כהן, העוזר הפוליטי שלה, שידע לעבוד.

אבל עכשיו מתחיל הקרב האמיתי על תפקיד השרה. רגב היא האישה הראשונה בליכוד. נתניהו מעוניין להכניס את ראש עיריית נתניה מרים פייברג-איכר, ולמנות אותה לתפקיד שרה.

אבל מירי רגב לא תשב בשקט. כבר עכשיו, עם תום הפריימריז, היא פתחה בקמפיין למנות אותה לשרה. אולם היא מבינה את מגבלת הכוח: ללכת נגד ראש הממשלה זה לא משתלם.

אחד הנפגעים המרכזיים מהעימותים הבלתי פוסקים עם ראש הממשלה הוא דני דנון. חברי ליכוד רבים איתם שוחחתי לא בחרו בדנון בפריימריז בשל העימותים הבלתי פוסקים שלו עם נתניהו.

רגב ידעה להתעמת עם ראש הממשלה עד גבול מסוים. אפשר שגם בנושא הזה היא תעצור בשלב בו תבין כי העימות הזה מזיק לה.

מירי רגב

הסתה במימון ממשלתי

נראה לכם שמדינת ישראל הייתה ממנת מכיסה תערוכה המציגה באופן אומנותי את ארגון המדינה האסלאמית ‘דאעש’.

מתברר שמכללת ספיר מציגה מוצגים אומנותיים פרי יצירתם של הסטודנטים הלומדים במכללה.

במכתב שנשלח אל חברי הכנסת פנה אחד מהסטודנטים וכך כתב: “אני יודע שמדובר בימים לפני בחירות, אך ברצוני להסיט את תשומת לבכם ל’מוצג אומנותי’ שנערך בימים אלה במכללה האקדמית ספיר שבשער הנגב.

“מדובר בתצוגה שבה בין היתר מוצגים מיצגים כדוגמת התמונה המצורפת: חמסות עם כיתוב ‘איטבח אל יהוד’, ‘בדם ואש נפדה את פלסטין’, ‘דאעש’.

“מדובר במכללה ציבורית, מתוקצבת מקופת המדינה ושלומדים בה סטודנטים יהודים רבים אשר נפגעו קשות מהמיצגים שהמכללה מעודדת.

“אני מבקש מכם לנסות ולדבר עם גורמי המכללה או לנסות ולהשפיע בכל דרך אחרת כנציגי העם ולפעול למען הסרת המוצגים שמסיתים לטרור ולאלימות ופוגעים ברגשות סטודנטים יהודים. לא ייתכן ומכללה אקדמית במדינת ישראל, שלומדים בה סטודנטים יהודים ומתוקצבת מתקציב המדינה, תיתן גיבוי למיצג שכזה”.

מתברר כי במקום מוצגים גם תמונות ששמו ללעג וקלס תשמישי קדושה. תמונות שקיבלתי גורמות לזעזוע. לא האמנתי שבמדינת ישראל, במכללה הממומנת ומתוקצבת על ידי משרד החינוך, נראה תמונות המזכירות ימים אפלים בהיסטוריה היהודית.

ממכלת ספיר נמסר :”מדובר בביטוי אמנותי למגוון הדעות בחברה הישראלית ומציגים בה מיטב האמנים. מטבע הדברים חלק מהמצגים אינם נעימים לעין מי שחושב באופן שונה, אך זה טיבו של חופש המחשבה והביטוי”.

תגובת המכללה מעידה יותר מכל על אטימות וטיפשות.

 בן דהן לא מסוגל

רבים שואלים אותי: מה יש לך מאלי בן דהן? האמת, אין לי כלום. הביקורת שלי כנגד בן דהן היא עניינית.

במשך השנתיים האחרונות אני מקפיד, פעם אחר פעם, לחשוף עבור הציבור את המוגבלות שלו בכל תחום ועניין. היכולת שלו למנות רבנים או לחדש הרכבים של מועצות דתיות שואפת לאפס.

הנה לכם דוגמא: במועצה המקומית ביישוב בית אל שיגרו לאחרונה מכתב תקיף למשרד האוצר ולמשרד לשירותי דת, בעקבות סירובם להקים מועצה דתית ביישוב בית אל כמתחייב בחוק.

היועץ המשפטי של המועצה כתב במכתבו לשר נפתלי בנט ולשר המפוטר יאיר לפיד, כי בכוונתו להגיש עתירה לבג”ץ אם תמשיך המדינה בסירובה להקמת המועצה.

במכתב צוין כי בהתאם לחוק שירותי הדת היהודיים התשל”א – 1971 השר לשירותי דת רשאי להקים מועצה דתית בכל רשות מקומית שאין בה מועצה דתית. בחוק נאמר כי מועצה דתית הינה גוף שהוקם בהתאם לחוק ותפקידו לספק שירותי דת יהודיים לתושבי הרשות המקומית שבאזור.

אלי בן דהן

“הישוב הינו ישוב בעל צביון דתי תורני. נוצר מצב שהישוב אינו מסוגל לספק, מהסיבות אשר פורטו לעיל, שירותי דת תקינים. למעשה תושב של הישוב בית אל המבקש להנות משרותי דת, מופלה לרעה בשירותים שיכול לקבל, ביחס לכל תושב אחר באזור, הנהנה משרותי מועצות דתיות קיימות. כמו כן המועצה המספקת שירותי דת באופן חלקי מופלת לרעה בהעדר תקצוב ממשלתי עבור השירותים הניתנים לתושבים”.

במכתב מצוין כי המועצה המקומית בית אל, המונה כ-6500 נפשות, פנתה מספר רב של פעמים בבקשה כי השר נפתלי בנט יפעיל את הסמכות המוקנית לו על פי דין, לצורך הקמת מועצה דתית בישוב.

בנט ציין כי לאור המדיניות של צמצום מספר המועצות הדתיות בכוונתו להקים מועצה דתית בבית אל, אך לאחדה עם מועצה אזורית מטה בנימין. המועצה המקומית הסכימה לכך, אך בפועל גם בקשה זו נדחתה.

“מדוע תושב האזור אשר התמזל מזלו להיות תושב רשות מקומית אחרת באזור, זכאי לקבל שירותי דת ואילו מתושב הרשות נמנעת זכות אלמנטרית זאת בגין מדינות שרירותית ללא נימוק והסבר?”, נשאלים במכתב בנט ולפיד.

בלשכתו של בן דהן הסבירו: “משרד לשירותי דת פעל מול כלל הגורמים הרלוונטיים ובייחוד פנה מספר פעמים אל משרד האוצר בבקשה להקים מועצה דתית בבית אל, ומשרד האוצר לא השיב.

“ככל שאין מקור תקציבי להקמת מועצה דתית, השר אינו יכול לממש את סמכותו ולהקים מועצה דתית. מכל מקרה, על פי הנחיות היועץ המשפטי לממשלה, בתקופה זו לא ניתן להרכיב מועצה דתית”.