גם החודש, מתפרסם סקר מדד השלום של המכון הישראלי לדמוקרטיה, לחודש דצמבר, ומטבע הדברים עוסק בעיקר בענייני הבחירות.
השאלה הראשונה שנשאלה, היא למי לדעת הציבור יש סיכוי טוב יותר להקים ממשלה. רוב הציבור היהודי (60%), סבורים שלגוש הימין לעומת רק 24% שסבורים שלגוש השמאל-מרכז.
בשאלה מי הייתם רוצים שיקים את הממשלה, 55% העדיפו ממשלת ימין ורק 32.5% מעדיפים ממשלת שמאל.
יצוין כי מקרב הערבים 52% מעריכים שלגוש השמאל יש סיכוי גבוה להרכיב ממשלה, אולם רק 63% רוצים שהוא אכן ירכיב.
הקמפיינים כבר החלו להציף את השטח, וגם הצהרות הפוליטיקאים, אך פחות מ-70 יום לבחירות והבוחרים לא ממש יודעים מה העמדות של המפלגות בנושא המדיני-בטחוני.
המפלגה הכי ימנית היא הבית היהודי עם 72% אחריה הליכוד עם 70%. ומיד לאחר מכן יחד העם איתנו של אלי ישי עם 52% ורק אחריו ישראל ביתנו עם 51%. במרכז יש את כחלון עם 31% שמגדרים אותו ‘כמרכז’, 46.5% מגדירים את יש עתיד כמרכז.
המפלגות השמאלניות הן מרצ עם 72% והעבודה-התנועה עם 50%.
מעניין לראות את הנתונים לגבי ש”ס בראשות אריה דרעי, למרות התדמית השמאלנית של דרעי רוב של 41% מגדירים אותה כימנית, ורק 7% כשמאל. 23% אמרו שש”ס במרכז ו-17% אמרו שלא ברור.
המפלגה שהציבור לא יודע מה היא בדיוק, היא כולנו ש-25% אמרו “לא ברור”, העם איתנו – 18% וישראל ביתנו – 17%.
בקרב הציבור הערבי כ-50% אמרו שלא ברור להם לגבי כל המפלגות היהודיות היכן הן ממוקמות.
ולשאלת ההתאמה לראשות הממשלה: בנימין נתניהו מוביל עם 34% ההעדפה, יצחק הרצוג רק עם 18% וציפי לבני 6%. 10.5% היו רוצים את נפתלי בנט כראש הממשלה.
מה הנושא שיקבע את ההצבעה שלכם? 41% אמור שהנושא הכלכלי חברתי, ו-33% אמרו שהנושא המדיני בטחוני
והאם בכלל הינו צריכים לצאת למערכת בחירות חדשה? 55% סבורים שלא.
אולם למרות זאת, 89.5% אומרים שבכוונתם להצביע. אך רק 59% כבר החליטו למי יצביעו, לעומת 40% שכחודשיים לפני יום הבוחר לא יודעים למי יתנו את כולם.
ומהבחירות לנושאי השלום. 48% סבורים שאין לפנות התנחלויות ביהודה ושומרון גם תמורת הסכם שלום קבע, לעומת 46.5% שתומכים בפינוי. לגבי השכונות הערביות במזרח ירושלים רוב של 56% מתנגדים להעבירו לשליטת הפלסטינים גם בהסכם שלום.
למרות שארה”ב נחשבת כ’ידידתה הגדולה’ של ישראל 50.5% סבורים שאין להתחשב בעמדתה בנושא הסכסוך הפלסטיני לעומת 46% שלדעתם יש להחשב בעמדת ארה”ב.
אך למרות הכל 61% טוענים שלא משנה מי יקים את הממשלה הבאה, אין סיכוי בעתיד הקרוב להגיע לשלום.