ביצועיסט או ישר דרך? זו השאלה

קרבות הרחוב המתחוללים בש"ס מציפים שאלה תיאורטית החשובה מהמהלומות בין שני המחנות: האם מנהיג צריך להיות 'ביצועיסט', בעל יכולת ניהול מוכחות, או שתכונות של ישרות דרך, וציות מלא לדעת תורה הם ערכים חשובים יותר?
בצלאל כהן
י"ז טבת התשע"ה / 08.01.2015 15:57

אי אפשר שלא להיות עדים בשבועות האחרונים לקרב האיתנים המתחולל בציבור החרדי הספרדי, בעקבות הפיצול בהנהגתה הפוליטית של תנועת ש”ס.

תשומת הלב הציבורית מופנית לצעדים השונים של צמד היריבים אריה דרעי ואלי ישי, כשדעת הקהל נחלקת בין הניצים, הללו מברכים את פלוני – את יכולתו הגדולה להשגת הישגים, את אישיותו המיוחדת ואת מהלכיו המוצלחים, ומנאצים את אלמוני על חוסר יכולתו, על אישיותו הבעייתית ועל מהלכיו הפסולים בעיניהם ולהפך.

העניין הציבורי בעימות זה, חורג הרבה מעבר ליהדות החרדית הספרדית, והוא מרכז סביבו תשומת לב רבה גם בציבור החרדי האשכנזי, ובמידה רבה גם בכלל החברה הישראלית. נראה שמעבר למאבק הפרסונלי שלפנינו בסוגיה המוכרת בכל פעם “מי בראש?”, מייצג הוויכוח הנוכחי עמדות יסודיות יותר בנוגע לדמותו הראויה של נציג ציבור, ובנקודה זו אני מבקש להרחיב מעט את הדיבור.

מן הצד האחד עומד אריה דרעי, אשר נדמה שאין חולק על כישוריו הפוליטיים הנדירים, בהם הוא נעזר בדרכו הארוכה מזה שלושים שנה. מדובר באדם ממולח ומשופשף, כריזמטי רהוט ובעל יכולות ניהול יוצאי דופן, אדם עם קשרים חובקי עולם עם פוליטיקאים ובעלי הון, ועם הבנה מעמיקה ומקורית במגוון רחב של תחומים. מעבר ליכולותיו האישיות.

הוא נהנה מהילה רבת שנים של מי שרומם את קרנן של עדות המזרח בישראל, ושל מי שזכה להוקרה והערכה מפוליטיקאים ומדינאים גדולים בארץ ובחו”ל.

מאידך, אמינותו של אריה דרעי נמצאת ביחס הפוך לכישוריו, הוא הורשע על ידי בית המשפט בלקיחת שוחד וישב בשל כך בבית הסוהר. הוא נתפס בעיני הציבור כמי שיודע לתמרן את המערכות, וכאחד שיצליח תמיד לסובב את כל המהלכים לצידו, להפוך הפסד להצלחה ותבוסה לניצחון.

הוא מתפקד כשליט יחיד כשהאחרים נדרשים להתאים את עצמם לרצונו, וביכולתו להעמיד תמיד פני תם ונרדף על לא עוול בכפו. הוא מרבה להציג את עצמו כשלוחם של גדולי התורה, כשלדעת מרבית הציבור גדולי התורה אינם אלא עושי דברו.

ההיפך הגמור

מן הצד השני עומד אלי ישי, אשר נתפס בכל דבר ועניין כהפכו הגמור של אריה דרעי. מדובר באדם אפרורי ובעל יכולת ביטוי דלה, שאיננו נהנה מכריזמה ומקשרים יוצאי דופן. הוא אמנם חרוץ ומסור לתפקידיו, אבל איננו מרשים ביכולת או בהישגים מיוחדים, ובוודאי שאיננו יודע להאדיר את הישגיו.

עמדותיו ופעולותיו בנושאים שונים כדוגמת הטיפול בפליטים או במערך הכבאות, הציבוהו כמטרה ללעג וקלס ו/או להתנגדות בחברה הישראלית, כשהוא מתקשה לזכות באהדה או הבנה לצעדיו. הוא נתפס כמי שהצליח לשמר באופן סביר את המפלגה שקיבל לידיו, וכמי שרכש עם השנים ידע ניסיון והבנה מעשית בתחומים שבהם פעל.

יחד עם זאת, תדמיתו הציבורית של אלי ישי – זוכה לרמת אמינות גבוהה. הוא נתפס כנקי כפיים ובעל ישרות פנימית, כאדם עממי המדבר עם הציבור בגובה העיניים, וכאחד המכיר מקרוב את שכבות המצוקה. הוא גם נראה כמי שמבטל את עצמו בפני גדולי תורה, ומקבל על עצמו לפעול כפי הוראתם.

תומכיו של דרעי מכירים בדרך כלל בחסרונותיו, אולם לטענתם נבחר ציבור איננו אמור להיבחן בפרמטרים של תכונות אישיות חיוביות, אלא אך ורק בהישגים שביכולתו להביא לשולחיו. לדבריהם, אין ספק שההישגים הגדולים ביותר עבור הציבור החרדי בכלל ועבור עדות המזרח בפרט, הן בהיבט הכלכלי והן בהיבט הרוחני, יושגו על ידי אריה דרעי הרבה יותר מאשר על ידי כל אדם אחר, ולכן ברור שעליו למלא את התפקיד להוביל את תנועת ש”ס.

מנגד, תומכיו של ישי מודעים גם הם בדרך כלל למגבלותיו, אולם לטענתם מוטב לתמוך בנבחר ציבור ישר דרך שפיו וליבו שווים, גם אם הישגיו יהיו קטנים יותר. לדבריהם, בדרך זו הם יודעים שבבוא היום הוא יפעל בהתאם לערכים שבשמם הוא נבחר, ואין חשש שישנה את עמדתו בהתאם לשיקולי כדאיות כאלו ואחרים.

דרעי וישי כמיקרוקוסמוס?

שאלה זו איננה ייחודית למקרה שלפנינו, והיא מוכרת היטב בפוליטיקה הכללית. כך לדוגמה, בנוגע לאהוד אולמרט מידידיו הטובים של דרעי, יש הרואים בו את ראש הממשלה הטוב ביותר שהיה בישראל בשל יכולות המנהיגות שלו, ולצידם יש הרואים בו את ראש הממשלה הרע ביותר שהיה בישראל, בשל הסיאוב והשחיתות שדבקו בו באופן חסר תקדים.

נראה שגם בפוליטיקה החרדית בה נבחרים המועמדים על ידי גדולי התורה, הם נדרשים להכריע האם להעדיף את הנציגים על פי יכולתם הביצועית או על פי רמתם הערכית. אולם במקרה שלפנינו, נראה שהשאלה עומדת בחריפות רבה ביותר.

עבור מי שהשתתפותו בבחירות הנה רק מימוש הוראתם של גדולי התורה המנחים את דרכו, אין כל כך מקום לכל הדיון, שכן הוא סומך על בחירתם המושכלת ועל אימונם בנבחריהם. אולם במציאות הנוכחית בתנועת ש”ס, שבה אין וודאות לגבי ההיררכיה במפלגה ועל יחסי הכוחות בין גדולי התורה לנציגים, הופכת השאלה הזו להיות רלוונטית.

בשלב זה, נראה שב”יהדות התורה” עדיין מדובר במערכת יחסים ברורה, שבה גדולי התורה בוחרים את נציגיהם, אולם בהחלט יתכן שבעתיד יידרשו גם שם המצביעים להכריע בשאלות דומות.

ברמה התיאורטית, אני מאמין שישנה העדפה ברורה לבחירת נציגות ישרת דרך גם אם היא בעלת יכולת נמוכה יותר מבחינת הישגים. בחירתה של נציגות הנתפסת כחסרת יושרה, גם אם ביכולתה להביא להישגים גדולים יותר, נזקה רב מתועלתה. היא פוגעת בדימוי של הציבור החרדי וכרוכה בחילול ה’, והיא גם מביאה את הציבור הרחב החל ממנהלי מוסדות וכלה באדם מן השורה להתנהלות מניפולטיבית וחסרת יושרה.

השאלה המרכזית בבחירת נציג ציבור איננה האם “הוא זכאי?”? אלא האם אנו זכאים לנציגות שפועלת כדברי רבינו הקדוש במסכת אבות “רבי אומר, איזוהי דרך ישרה שיבור לו האדם, כל שהיא תפארת לעושיה ותפארת לו מן האדם”?

הדפס כתבה

21 תגובות

הוסף תגובה חדשה
    מאחר והציבור שבשמו הוא נשלח לייצג אותנו הינו ציבור בעל מידות ראוי שהמנהיג יהיה בעל מידות
    08/01/2015 17:10
    עמי
  1. אחרת מה יאמרו עלינו חלילה שכל החרדים עבריינים??? שאלו פניה וזה נציגה… עדיף אדם שמתבטל לדעת תורה ושמשיג לנו את הדרוש לנו בדרכי נעם… לא ציינתם שאלי ישי דאג כל השנים לתקציבים למוסדות ולא נתן יד לפגיעה בציבור ומאז חזרתו של דרעי כולם מכים בנו ופוגעים בנו… וזה מה שחשוב…

  2. ביהדות התורה הנציגים כפופים לרבנים???
    08/01/2015 21:13
    משתמש אנונימי (לא מזוהה)
  3. בדיחה טובה!

  4. דיון מענין
    08/01/2015 23:10
    נדב
  5. מאמר שמעורר מחשבה!
    תודה.

  6. מדהים
    08/01/2015 23:12
    ארז
  7. כל הכבוד!

  8. באופן עקרוני
    08/01/2015 23:17
    אושרת
  9. פוליטיקאי ואדם ישר זה דבר והיפוכו

  10. למה לומר דרעי שקרן
    08/01/2015 23:58
    נעה
  11. זו ממש הוצאת שם רע

  12. אני יודע על הרבה שעוברים לג'
    08/01/2015 23:59
    מירון
  13. נמאס להם מש”ס ועוברים לג’ הרבה ספרדים

  14. ישר דרך עדיף?
    09/01/2015 13:04
    מאיר
  15. הרב בצלאל כהן לעשות דברים גדולים זה לא פשוט כמו שאתה יודע טוב מאד. אם אדם ישר דרך וכו’ זה לא מספיק. אתה יודע כמה מכשולים צריך לעבור עד שעושים משהו גדול. אני לא אומר כלום על ישי אלא במישור העקרוני, קשה מאד להניע תהליכים ציבוריים במיוחד כאלו שמעוררים התנגדות. אני במקומך הייתי תומך בביצועיסט

    • בצלאל כהן   09/01/2015 14:10

      היות והמונח ביצועיסט בכותרת ובכותרת המשנה איננו שלי, אשתמש בדבריי בניסוח מעט שונה.
      ברור שיכולת עשיה מוכחת היא תנאי הכרחי לנבחר ציבור, שהרי הזירה הפוליטית היא מקום למעשים ולא לדיבורים והגות. הטענה שלי היא שבנוסף לכך ההישגים צריכים לבוא באופן הגון, וגם אם בחוסר הגינות וישרות ניתן להגיע להישגים גדולים יותר, יש לוותר עליהם בשל כך.
      מעבר לעניין העקרוני לנהוג בהגינות, ובעיקר בשל ההשלכות השליות הרבות שיש להתנהלות לא הגונה, אני מאמין שכדברי חז”ל “שיקרא לא קאי” ודבר שנעשה שלא ביושר לא יחזיק מעמד.
      אסיים במילותיו של הנביא ירמיהו (יז,יא) עֹשֶׂה עֹשֶׁר וְלֹא בְמִשְׁפָּט בַּחֲצִי יָמָיו יַעַזְבֶנּוּ וּבְאַחֲרִיתוֹ יִהְיֶה נָבָל.

  16. תודה
    10/01/2015 17:58
    מאיר
  17. מרענן

  18. מיוחד מאוד ואמיתי
    10/01/2015 18:46
    יקותיאל
  19. אדם שייצג אותי זה אחד שנכנע לגדולי ישראל ולא מכניע את הרבנים לרצונו /לכבודו

  20. פוליטיקאים אינם 'מייצגים' או 'מנהיגים' הם מבצעים
    10/01/2015 22:47
    משתמש אנונימי (לא מזוהה)
  21. וככאלה צריך לבחון אותם רק ע”פ הישגיהם (במקרה דנן הבחירה ברורה בין אדם שהקים מעפר את הציבור הספרדי לבין אדם שבמקרה הטוב שמר על מה שקיבל וגם זה לא בהצלחה מרובה).
    כשאתה צריך אינסטלטור או רופא אתה בודק את את המקצועיות שלו ואת ההצלחות שלו אם ישנן ומחליט לפי מי שמקצועי יותר והרזומה שלו מתאים למה שאתה צריך.

    • בצלאל כהן   11/01/2015 12:37

      ברשותך, אני מבקש להשתמש בדוגמאות שציינת לגבי אינסטלטור או רופא.
      אני מאמין שלא תזמין אינסטלטור שעושה עבודה מקצועית במחיר מצוין אבל משתמש לשם כך בסחורה גנובה, או שהוא מעלים רווחים בכדי לא לשלם מסים. אני גם בטוח שלא תזמין אינסטלטור מומחה, שאינך מאמין שיאבחן היטב את הבעיות והוא עלול לנפח את העבודה הנדרשת הרבה מעבר לצורך בכדי לעשוק אותך. כך גם לא תלך לרופא מומחה שפגע בך ו/או במשפחתך באופן אישי בשמך הטוב ו/או במעמדך.
      הישגים של נבחר ציבור לא נמדדים רק בשורת התקציבים שהגיעו על ידיהם לשולחיהם, הם בהחלט צריכים להיבחן האם הכספים הושגו ביושר או ברמאות, האם הנציגים עצמם העבירו את הכספים בשלמות או שהם לקחו לעצמם חלק מהכספים בחוסר הגינות.

      • משתמש אנונימי (לא מזוהה)   11/01/2015 14:37

        כיון שאין חשש שהפוליטיקאי יפגע בך מכיון שהוא צריך שתבחר בו שוב, וכשהאופציות הן להישאר עם מחלה\פיצוץ בצנרת או לקחת מקצוען שמעלים מס ברור לי שתבחר באפשרות השניה ואם בעל המקצוע מוכן להסתבך עם החוק שיערב לו.
        מה גם שלגבי דרעי אינני מקבל את טענת ה’גנב ורמאי’, פשוט כיהודי שומר תו”מ אינני מתרגש כלל מ’פסיקות’ בית המשפח, מה גם שהן הופרכו ע”י כמה מגדולי המשפטנים בארץ (עו”ד שפטל ועוד). ואילו המניפולציות הפוליטיות שלו דוקא מראות על היותו השחקן המקצועי והטוב ביותר בנבחרת, אילו היה לנו (לספרדים, האשכנזים אולי מסתדרים עם שלהם) מישהו אחר ברמתו שיעשה את העבודה היה מקום לדון (רק מצד ה’נראות’) אבל כשהאופציה שמולו היא עשרים דרגות מתחת אין כאן שאלה כלל.

        • מרן פסק דרעי זכאי   11/01/2015 20:45

          בשבילי מספיק הפסק של מרן

          • שרון   18/01/2015 15:08

            לא מספיק לך שדרעי הודה בראיון שלא תפרו לו תיק?
            גם אם זה משהו שהרב עובדיה פסק כדיין לאחר שבחן לעומק את התיק ולא כלאחר יד- עדיין צריך להבין שיש מצב של פסק שגוי בעקבות הטעיה של הדיין. כאשר מתבררות עובדות חדשות כמו גם העובדה שדרעי עצמו מודה שהיו דברים בגו ולא תפרו לו תיק.. כפי הנראה דרעי הוליך את הרב שולל גם במקרה הזה.

  22. יפה מאד ניתחת. ביהדות התורה אין שני צדדים
    12/01/2015 21:05
    אברך ביתרי
  23. כולם נמצאים בצד אחד של המשוואה. כולם עושים המון למגזרים שהם מיצגים ובזים לחרדים האחרים. אולי מקלב שונה.

  24. עולם השקר
    13/01/2015 16:40
    שמעון ביטון
  25. מי קבע שדרעי מושחת וישי צדיק האם לא התשקורת?
    ומה אם דעת תורה בענין?

  26. מי אתה רוצה שינהל את חשבון הבנק שלך ביצועיסט או ישר דרך
    14/01/2015 11:02
    י
  27. עם כל הכבוד לביצועיסט הוא דואג לעצמו וישאיר את עם ישראל בלי כלום

  28. תשאלו את החילונים מי מהחרדים עם מעדיפים שייצג אותנו, וודאי יתמכו באלי ישי!!
    15/01/2015 12:24
    הסטוריון
  29. כי יש כאן אדם ישר דרך שלא מפריע להם, לא עושה אפליה מתקנת ונותן להם להנות מהעוגה לבדם… רק תכמן מכין תכמנות!!!
    ואפילו דוד אומר עם עקש תתפתל, בפוליטיקה צריך להתאים את עצמנו לפוליטיקה!!
    רק פוליטיקאי שמתאים לפתפתלות הזו – הוא מתאים לשם!
    ישי מתאים להיות ישר דרך ונקי כפיים – לא בפולטיקה!
    הוא בבית הלא נכון!

  30. בצלאל אתה טועה- אלי ישי הוא הביצועיסט
    18/01/2015 14:46
    שרון
  31. אלי ישי הוא זה שעושה בשקט בשקט עבור הבוחרים שלו ולא עסוק בסיסמאות ובלייחצן את עצמו. הוא בדיוק מה שמצפים מאיש ציבור – איש עשיה ולא איש דיבורים. אריה מורח את המצביעים בסיסמאות ובכריזמה ואלי ישי פשוט עושה. מי דאג שלכל עובד במשק תהיה פנסייה? אלי ישי בהיותו שר התמ”ת החיל משנת 2008 את צו פנסיית חובה. אם נשווה את זה למהפכת הסלולר של כחלון- כחלון חסך לישראלים 100-200 ש”ח בחודש. לעומתו אלי ישי חוסך להם לפנסיה 1000-2000 ש”ח (סדרי גודל. כ 1000 למשתכרי שכר מינימום וכ 2000 למשתכרי שכר ממוצע במשק).
    הרבה לפני המחאה החברתית הוא היה שם בשבילנו וביצע לבדו מהפכה של ממש. כיום הפנסיה בישראל מדורגת גבוה בעולם לפי הפרסום של ארגון ה OECD מקום שני אחרי דנמרק!
    לגבי דרעי, ניסיתי למצוא עשייה של ממש ולא הצלחתי. אשמח מאד לשמוע מעשים שהוא עשה (לא סיסמאות ריקות. “עטרה ליושנה” זה בכלל הרב עובדיה, ה”גאווה ספרדית” מזמן הפכה לבושה וכלימה) .