ג’ון קרי מתנצל: “לא הייתי צריך לומר אפרטהייד”
המשבר במו”מ בין ישראל לפלסטינים: לאחר ההודעה על הקמת ממשלת אחדות פתח-חמאס, שהביאה להקפאת השיחות, פורסמו אתמול דבריו של ג’ון קרי – וגרמו למבוכה רבה לשר החוץ האמריקני.
אתמול פרסם ה’דיילי בסט’ דברים שאמר קרי בשיחה סגורה, ולפיהם ישראל עלולה להיות מדינת “אפרטהייד”, אם לא יתממש רעיון שתי מדינות לשני עמים. “ברגע שאתה מבין את המסגרת הזו, את המציאות הזו, שהיא השורה התחתונה, אתה מבין כמה זה קריטי להשיג פתרון של שתי מדינות”, אמר.
בלילה פרסמה רשת ‘פוקס’ הקלטה מהדברים.
והביקורת לא איחרה לבוא. הפעם היא הגיעה לא רק מצד בכירים ישראליים שדרשו התנצלות, אלא גם מתוך חוגים אמריקנים אוהדי ישראל, שביקרו את אמירת הדברים, הגם שנאמרו בשיחה סגורה ולא היו צפויים להתפרסם. בין השאר נשמעו גינויים מפוליטיקאים במפלגה הרפובליקנית וביניהם מצד מנהיג הרוב בבית הנבחרים, אריק קנטור, שדרש התנצלות – ואף קרא לקרי להתפטר.
“הייתי בוחר במילה אחרת”, התנצל קרי על המילה “אפרטהייד”, כשהוא מוסיף כי לא אמר ש”ישראל היא מדינת אפרטהייד או שהיא עומדת להיות כזו”.
“במשך 30 שנה בסנאט האמריקני לא רק השמעתי מילות תמיכה בישראל, אלא גם עשיתי כשהגיעה השעה להצביע וכשהגיע הזמן להילחם. ביליתי כמזכיר מדינה אין ספור שעות עבודה עם ראש הממשלה נתניהו והשרה לבני כי אני מאמין בעתיד שישראל לא רק רוצה אלא ראויה לו. אני רוצה לראות פתרון של שתי מדינות שיביא למדינה יהודית ומוגנת ומדינה פלסטינית משגשגת ועבדתי למען זה”, דברי קרי.
“אני רוצה להבהיר לחלוטין במה אני מאמין ובמה לא. ישראל היא דמוקרטיה מלאה חיים ומעולם לא הצהרתי שהיא מדינת אפרטהייד או עומדת להיות כזו. כל מי שיודע משהו עליי יודע את זה בלי בדל של ספק.
“אילו הייתי יכול להחזיר את הדברים לאחור, הייתי בוחר במילה אחרת כדי לתאר את האמונה האיתנה שלי שהדרך היחידה לאורך זמן שישראל תהיה מדינה יהודית, היא כששתי אומות ושני עמים חיים אלה לצד אלה בשלום ובביטחון”.
אמש, מיד לאחר פרסום דבריו, הזכיר קרי כי הוא אינו הראשון להתבטא כך, וכי גם ראשי ממשלות בישראל כמו אהוד אולמרט ואהוד ברק, או צפי לבני, השתמשו במושג “אפרטהייד”.
“קצב הבנייה ביו”ש ובירושלים אינו מספק”
עם סיום סבב השיחות, ולאחר נתק בין הצדדים, פרסמה הבוקר תנועת ‘שלום עכשיו’ דו”ח לפיו קידמה הממשלה פרסום מכרזים ותוכניות בנייה לכ-14 אלף יחידות דיור חדשות ביהודה ושומרון, תוך כדי ניהול המו”מ במהלך תשעת החודשים האחרונים.
על פי הדו”ח, נבנו בממוצע 50 יח”ד ליום, ו-1540 יח”ד לחודש. בין השאר פורסמו למעלה מ-4,800 יח”ד – מחציתן במזרח ירושלים ומחציתן בישובים וכן קודמו תוכניות בניה לכ-9,000 יח”ד חדשות, מרביתן בישובים ומיעוטן במזרח ירושלים. 73% מהתוכניות שקודמו הן בישובים מבודדים, ו27% בלבד – בישובים השוכנים בקרבה לקו הירוק.
סמנכ”ל מועצת יש”ע, יגאל דילמוני, מיהר להגיב באמרו כי הדברים “אינם נכונים”, וכי היו שמחים לו מדינת ישראל הייתה בונה יותר באזור יהודה ושומרון. “בדו”ח מוצגים ישיבות תכנון ראשוניות וקידומי תוכניות ליישובים ובתים שכבר קיימים עשרות שנים, כבנייה חסרת תקדים. לצערנו, קצב הבנייה ביו”ש ובירושלים אינו מספק מענה לביקוש הגדול לדירות, דבר הגורם לעליית מחירי הדיור”
הבוקר, בהוראת הדרג המדיני, ביטל המנהל האזרחי את ישיבת ועדת התכנון באיו״ש שנועדה להתקיים ביום רביעי. הוועדה אמורה הייתה לדון בקידום תוכניות שונות ברחבי יהודה שומרון ובקעת הירדן, הן בישובים קיימים והן בישובים ותיקים – הממתינים שנים רבות להסדרתם התכנונית.
ראשי ההתיישבות הביעו כעס על הדברים בטענה כי גם כך, מזה זמן רב הם סובלים מעצירת מכרזי בניה ותוכניות.
תגובות
אין תגובות