נפתח בגילוי נאות: כולנו סובלים במידה מסוימת מחרדת נטישה.
חרדת נטישה בעוצמה סבירה היא מנגנון בריא שמביא למוטיבציה לשמירת קשר עם האדם הקרוב לנו. הפחד שיעזבו אותנו , הגעגועים ליקרים לנו , הדאגה לאדם יקר לנו, אלו דברים חיוניים ביצירת קשר. אבל כמו כל דבר בחיים, המינון הוא קריטי.
חרדת נטישה קיימת גם בזוגיות. למעשה, זוגיות טובה לא יכולה להתקיים בלי קורטוב של חרדת נטישה. חרדה זו מהווה גם הבסיס לרצון להעניק לשני, ומעודדת השקעה של זמן, משאבים אישיים ותשומת לב בקשר עם השני. היא מגבירה התייחסות מכבדת ומתחשבת מצד כל אחד מבני הזוג. היא גורמת לנו לקחת בחשבון שאי אפשר לעשות ככל העולה על רוחנו ללא התחשבות בשני, היא מחזקת בנו את ההכרה שהשני הוא לא מובן מאליו.
באופן טבעי ובמידה מסוימת, חרדת הנטישה מתעוררת בתחילת קשר, אולם עם הזמן היא פוחתת תוך כדי שהקשר נהיה בטוח יציב ומובן אליו. מצב זה מאפשר העמקת הקשר הזוגי ובמקביל השקעה בתחומים אחרים כמו ילדים, עבודה, לימוד וכו’.
אולם, במצבים בהם מזדחלת לקשר המובן מאליו גם שאננות יתר או אדישות, הופעתה של חרדת הנטישה יכולה לעורר מחדש את הצורך והרצון להשקיע מחדש בקשר.
חרדת נטישה אפוא כתבלין לקשר עשויה לתרום ולהעשיר את הקשר הזוגי.
מתי היא מתחילה להוות בעייה?
חרדת נטישה מתחילה להוות בעיה למעשה כאשר היא משבשת לנו את החיים, ומפריעה ליצירת קשרים בריאים ויציבים. במצב כזה החרדה הופכת למטרה בפני עצמה. האדם עסוק בעיקר בהישרדות, איך להפחית את החרדה בכל דרך אפשרית, גם אם היא על חשבון הקשר עם השני הקרוב לו.
החרדה הזו היא בעלת עוצמות רגשיות גבוהות של תחושת נטישה, של דחייה, של חווית חוסר אונים וחרדה מבדידות.
כאשר אחד מבני הזוג או שניהם סובלים מחרדת נטישה, יש לכך השלכות על כל תחומי החיים, והיא גם מסכלת כל אפשרות לחיים זוגיים תקינים. התנהגויות קטנות ויומיומיות שגרתיות כמו של “הוא לא עונה לי בטלפון כבר רבע שעה”. או “היא רק אמרה שהיא הולכת לסופר לקנות לחם וחלב , מה לוקח לה כל כך המון זמן?!” הם ודומיהם מהווים “מזון” לחרדת הנטישה .
מה עוד עלולה לגרום חרדת נטישה?
חרדת נטישה בעוצמה חזקה יכולה להביא להתקפי חרדה בלתי נשלטים. החרדה יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות של בכי, היסטריה, פאניקה, חוסר אונים מפני אובדן השני, אובדן היחס, חיפוש כפייתי אחר התנהגויותיו של השני ומתן פרשנויות של דחייה “לא אכפת לה ממני”.
החרדה יכולה להופיע גם בצורה של כעס, זעם ותסכול. במצבים חמורים יותר החרדה יכולה להופיע בקנאות, שתלטנות ותוקפנות.
לרצות עד כדי נדנוד
חרדת נטישה קיצונית מופיעה בעיקר באישיות תלותית שתעשה כל דבר כדי לא להרגיש את חווית הבדידות והנפרדות הבלתי נסבלת לה.
איש או אשה הסובלים מהפרעת ‘אישיות תלותית’ יחפשו לרצות כל רגע ורגע את השני בצורה לא מובחנת ולא מטיבה עמה. חרדת נטישה עלולה גם להתפתח אצל הסובלים מהפרעת אישיות פרנואידית שיגלו חשדנות וחוסר אמון רב בשני, ותייחס כוונות רעות לכל מעשיו של השני.
גם הסובלים מהפרעת ‘אישיות גבולית’ עלולים לגלות שחרדת הנטישה מובילה אותה לסערה רגשית וליחסים לא יציבים ואימפולסיביים, הנעים בחדות ובמהירות בין התמזגות גמורה עם השני לבין ניתוק פתאומי של הקשר. בין רגשות עוצמתיים של אידאליזציה ואהבה לשני, לבין הפחתת הערך וזעם כלפי השני .
ככל שחרדת הנטישה חריפה יותר – מקורה קדום יותר בתחילת החיים. ילדים שיחסי האובייקט שלהם וההתקשרות עם הדמויות הראשונות לא בטוחים, לא יציבים ולא קשובים לצרכים שלהם, הם בעלי סיכון גבוה יותר לפיתוח הפרעת חרדת הנטישה בילדות וגם בבגרות.
חרדת נטישה אינה חולפת מאליה, אם היא פוגעת בחוויה הרגשית, בדימוי העצמי ובמערכת היחסים עם הקרובים לנו, דרוש טיפול מקצועי כדי לאפשר חיים תקינים ומספקים.