אלי ישי הוא בשורה אמיתית

נפתלי אלנברג
|
כ"ו כסלו התשע"ה / 18.12.2014 11:24
חרדלי”ם, חרדים ימניים, חב”ד, חרדים עובדים, בעלי תשובה, הפלס, ועוד לא מעט קהילות וקבוצות במגזר החרדי מחפשים בית • נפתלי אלנברג חושב שחרף כל ההשמצות, אלי ישי בונה אותו בימים אלו

לכל זמן ועת, לכל חפץ,  תחת השמים 

עת ללדת ועת למות, עת לטעת ועת לעקור נטוע, עת להרוג ועת לרפוא

 “אלי העם איתך”! צעקו האוהדים, “אנחנו איתך באש ובמים”, אלי הקשיב להם והחליט לצעוד לבד. חלקינו קראו לאלי לעצור, לחשוב שוב, ואלי לא הקשיב, הוא בחר בדרך משלו. זכותו.

 אנחנו כבר לאחר הפיצול. נקודה.

 לאחר מעשה, במחשבה שנייה, אולי עדיף כך. הציבור גדל, וכשהמרכז גדל גם השוליים מתרחבים. ציבור גדול לא ראה במתיימרים לייצגם כנציגיהם את שלוחיהם האמיתיים, רבנים גדולים הרגישו שקולם לא נשמע, ומגזרים חשו נעדרי נוכחות. הבית החדש של ישי את שטבון, יתן להם מענה, ויגדיל את כוח נאמני ה’.

 אלא שלצד הבית החדש שהולך ונבנה בימים אלו, מותר אולי להעלות הרהורים, על קבוצות ומגזרים נוספים המרכיבים את מה שנקרא ‘החברה החרדית’, ולבחון היכן והאם נמצא להם ייצוג הולם.

 קהילות חרד”ל

 אין זה סוד שזה זמן רב רואים עצמם קבוצה זו יותר חרדים מדתיים לאומיים. קהילה אחת אף ביטלה את חגיגות יום העצמאות ואמירת ההלל מאידך קהילות אלו מחוייבים עמוקות לארץ ישראל. למי הם יצביעו? לפשרנים כמו: אורי אריאל ודומיו שהצביעו כמעט תמיד לפי רוחו של יאיר לפיד ובנט? או למפלגות החרדיות שאין להם בעיה עקרונית ללכת עם מפלגות שמאל?

 חב”ד

 הרבי זי”ע הורה לחסידיו להצביע ל”מפלגה החרדית ביותר”. בנט לא בא בחשבון, אורי אריאל גם אם יפרוש הצביע בעד חוק הגיוס שהרבי זי”ע יצא נגדו, גם אלו שהצביעו למפלגות החרדיות שכידוע אין להם את המחוייבות לדברי הרבי זי”ע “אף שעל” עשו את זה “בלב כבד” כלשונם. מה נשאר?

 החרדים העובדים

 ל”טוב” אין אפשרות ריאלית לחצות את רף אחוז החסימה. גם הם מודעים לכך והם לא ירוצו. אז לשים במקום הפתקים הקדושים ג’ או ש”ס שיסודן בהררי קודש פתק אחר?  “דעת תורה” ו”לא תסור” זו מהות החרדיות ואחד מאבני היסוד שלה. אין חרדי שלא ינק את המונחים הללו עם חלב אמו. האם יוכלו צעירים אלו ‘לנגוע’ בפתק אחר גם מאחורי הפרגוד?

 חרדיים ימניים

 אין זה סוד שבמעצרים הלאומניים האחרונים נצפו לא מעט חרדים ימניים וגם קיצוניים. אמנם אלו שוליים דשוליים אך הם נזרעו במרכז. רוב החרדים מוכנים עדיין ללכת עם מפלגות השמאל, אך כמעט תמיד בסקרים מזדהים עם הימין. מפלגה חרדית ימנית עשויה לפתור למתלבטים מן המחנה הזה את הדילמה האם להצביע למפלגה ימנית, או למפלגה חרדית.

ועוד לא דיברנו על קוראי”הפלס”, מצביעי “כוח להשפיע”, קהילות של חוזרים בתשובה, הורים לילדים שלא התקבלו למוסדות, ועוד רבים וטובים כל אחד מסיבתו הוא שלא רואה את עצמו מיוצג, או סתם אלו שאוהבים להצביע “בעד נגד”,  הגיע הזמן לייצר אלטרנטיבה.

 אז אלי ישי תודה.

 גדלתי בקהילה חסידית שהתפלגה לאחר הסתלקות המנהיג. במבט לאחור, אני רואה את הפילוג כדבר המבורך ביותר שקרה לחסידי שני הפלגים. עד הסתלקותו של המנהיג התרחבה הקהילה, ונוצרו מתחים פנימיים שרק גרמו נזקים חינוכיים בקהילה. המוסדות התנוונו עם הזמן, והשחיתות פשתה. עם הפילוג בנתה כל קבוצה קהילה לעצמה, והמוסדות כמו גם החומר האנושי התחדשו, התנערו, וגם הצליחו.

 הנציגות החרדית לא מתחדשת, לא מאפשרת פריימריז, לא מייצגת קהלים נרחבים שמגדירים את עצמם חרדים, עובדים, נשים וצעירים.

 הנציגים עסוקים רוב הזמן, בזוטות, שטויות, מריבות אישיות ומקפידים לא לשוחח האחד עם השני. אולי גוונים חדשים דווקא מכוחו של הפילוג יפציעו בשמי הפוליטיקה החרדית השוממה.

 תודה. אלי שהרמת את הכפפה.