במשפחה חרדית ממוצעת מוציאים כ-3200 ש”ח יותר מהמשכורת

למה משפחה ממוצעת בישראל לא גומרת את החודש? לפי דוח מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית: מחירי הדירות ‏‎‎‏הגבוהים אשמים • בשש שנים עלו מחירי הדיור ב-53% • טירוף: הקמת בניין בישראל עורכת בממוצע 13 שנה - מתוכן שנתיים לבנייתו ו-11 שנים לאישורו מבחינה בירוקרטית • מחיר סל המזון בארץ יקר ב-51% ממדינות ה-OECD
שייע קליין
כ"ה כסלו התשע"ה / 17.12.2014 10:46

הדוח השנתי שמפרסם היום (רביעי) מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל, מציג תמונה קשה ביחס למצב יוקר המחיה בארץ: המשפחה הממוצעת לא גומרת את החודש, מחיר סל המזון מרקיע ומצוקת הדיור רק הולכת ומחריפה.

על פי הדוח, הוצאות של המשפחה ישראלית ממוצעת גבוהות מהכנסותיה. הנתונים מראים, כי ההוצאות במשפחה חילונית ממוצעת גבוהות ב-864 שקלים מההכנסות. במגזר הערבי ובקרב הציבור החרדי המצב אף חמור יותר: הגירעון של משפחה מוסלמית ממוצעת עומד על 1,919 שקלים בחודש, ואילו משפחה חרדית ממוצעת מוציאה כ-3,200 שקלים יותר מגובה משכורתה.

במרכז טאוב תולים את הסיבה לפער במחירי הדיור המאמירים. בין השנים 2007 ל-2013 עלו מחירי הדיור ב-53%. המשפחה החילונית הממוצעת מוציאה על דיור בחודש 3,753 שקלים.

יותר צפוף פה

הקמת בניין בישראל עורכת בממוצע 13 שנה – מתוכן שנתיים בלבד לבנייתו ו-11 שנים לאישורו מבחינה בירוקרטית, מה שגורם להיצע הולך וקטן.

הדוח, האינפורמטיבי ביסודו, כולל מדי פעם ביקורת מאופקת, למשל: “לו הייתה קבלת היתרי בנייה באזורי ביקוש כרוכה בפחות המתנה, סביר שרמת המחירים הנוכחית הייתה גוררת בנייה בקצב מהיר בהרבה, וכך היה נסגר הפער בין הביקוש להיצע ובעקבות זאת הייתה חלה ירידת מחירים”.

מצוקת הדיור באה לידי ביטוי לא רק בהיצע הנמוך, אלא גם בצפיפות המחייה: מתוך 36 מדינות שנבדקו, רק חמש מדינות צפופות יותר מישראל מבחינת מספר חדרים ממוצע לאדם.

בארץ עומד הממוצע על 1.1 חדרים לאדם. הממוצע ב-OECD עומד על 1.6 חדרים לאדם. רק רוסיה, טורקיה, מקסיקו, הונגריה ופולין צפופות יותר מישראל מבחינה זו. בראש המדינות המרווחות ניצבת קנדה עם 2.6 חדרים בממוצע לאדם.

משפחות עניות מוותרות על אוכל

בפרק החוקר את ההוצאה על מזון, מצאו החוקרים פרופ’ דב צ’רניחובסקי ואיתן רגב, כי ב-2005 היו רוב מוצרי המזון בישראל זולים בהשוואה ל-‏OECD‏, אך בתוך 6 שנים בלבד נעשו קטגוריות המזון בארץ, מלבד ירקות ופירות, ליקרות יותר.

ב-2005 היו מוצרי החלב בישראל יקרים ב-6% בלבד, אולם ב-2011 הגיעו לרמת מחירים הגבוהה ב-51% מהממוצע במדינות הארגון. באותה שנה, 2005, היו מחירי הדגים זולים ב-30% – אבל ב-2011 כבר היו יקרים ב-25%.

הירקות והפירות (שבארץ לא משולם עליהם מע”מ), היו ב-2005 זולים בהרבה, 40%, מממוצע מדינות הארגון, אבל אחרי שש שנים היו לזולים בכ-15% בלבד.

“העלייה הדרסטית בשנים האחרונות במחירי המזון בישראל השפיעה שלילית על הרכב צריכת המזון, במיוחד בקרב משפחות עניות המוותרות על פירות וירקות, מוצרי חלב ודגים”, קובע הדוח. ‏‎‎‏

הדפס כתבה

תגובות

הוסף תגובה חדשה
אין תגובות