למעלה משלושה חודשים חלפו מאז עבר בכנסת החוק למניעת הסתננות. בדיוק 100 ימים לחוק, הגיע שר הפנים גדעון סער לדיון בנושא בוועדת הפנים כדי לבחון את הישגי החוק.
נזכיר כי כבר בתקופת כהונתו של ח”כ אלי ישי במשרד הפנים, ומבלי שיהיה חוק מסודר בנושא, נעשו מאמצים רבים כדי לשכנע מסתננים לעזוב את הארץ, וזאת בתמורה למתן הטבות כספיות, אך על פי הסקירה שערך השר סער נראה כי מיסוד בחוק של התהליך הביא לעלייה במספר העוזבים מרצון.
בעוד שברבעון האחרון של שנת 2013 עזבו את הארץ רק 825 פליטים, ברבעון הראשון של 2014 עזבו את הארץ מרצון כ- 4000 פליטים – כמות יוצאים הגדולה פי 5 בהשוואה לעבר.
לדברי השר, מתקן חולות מאכלס כיום כ-1533 מסתננים, כ- 50% מיכול ההכלה של המתקן. עוד ציין כי בתוך מספר חודשים המתקן יאוכלס במלואו ויש לשקול את הרחבתו. כמו כן ציין כי משרדו החל לאכוף את איסור העסקת מסתננים בהיקף של 350 קנסות (כ- 3 מיליון ₪). איסור ההעסקה נאכף נגד מעסיקים שהעסיקו מסתננים שכבר זומנו למתקן חולות – מדובר במסתננים שאסור להעסיקם על פי החוק. במקביל לפעולות האכיפה הוגדל התמריץ הכספי ליציאת מסתננים מרצון מ- 1500 דולר ל- 3500 דולר. השר אמר כי הוא נוטה להאריך את התמריץ לתקופה נוספת של 3 חודשים. עוד אמר כי על פי הערכותיו 10% מהמסתננים יצאו ממרכזי הערים ברבעון הראשון של שנת 2014.
יהושע וייס, קצין ניהול אסירים במחוז דרום של שב”ס, הסביר את ההבדל בין מתקן סהרונים למתקן חולות. מתקן סהרונים הוא מתקן סגור כליאתי המיועד לאלו העוברים על החוק ומפרים את תנאי השהייה במחנה חולות. לעומת זאת מחנה חולות הוא מחנה פתוח שאנשים נכנסים ויוצאים ממנו במשך שעות היום ורשאים להסתובב בתוכו באופן חופשי במשך כל שעות היממה. במתקן מגרשי ספורט, מועדונים, ומרפאה הפועלת 24 שעות ביממה. במרפאה ניתן גם לקבל טיפולי שיניים.
בדיון התברר כי איסור הוצאת כספים על ידי מסתננים (מעבר לסכום המותר) עדיין לא נאכף דיו.
תושבי שכונת נווה שאנן בת”א, שנכחו בדיון, טענו כי עדיין קיימת פשיעה רבה של המסתננים וחייהם עדיין אינם חיים. דן פאר, תושב השכונה, ביקש להגביר את השיטור ברחובות השכונה. מר עובד חוגי, מוועד הפעולה של שכונות דרום ת”א, ביקש כי פרויקט שיקום השכונות יופעל על מנת לשקם את השכונות לאחר ההרס שניטע בהם.
בסיכום הדיון אמר השר סער כי קיימים כיום כ- 1000 בקשות מקלט בהם מטפלים כ- 60 איש. הוא ציין כי נפגש עם שרי פנים ממדינות שונות על מנת לבחון את בעיית המסתננים. הוא הדגיש כי אסור לעצור את התהליך שהחל גם אם אינו מושלם.
ח”כ מירי רגב אמרה כי צריך לעשות הכל כדי להחזיר את המסתננים לארצות מוצאם. היא הבטיחה כי הטיפול המשטרתי בפשיעה הקיימת יבוא לדיון בוועדה בהמשך. ח”כ רגב הביעה את מורת רוחה מכך שהפתרון של העברת המסתננים למדינה שלישית (שאינה מדינת מוצאם) לא מתקדם. לסיכום הביעה את תקוותה ששופטי בית המשפט העליון יבינו את מצוקת תושבי דרום ת”א וידחו את העתירה המבקשת לבטל את החוק למניעת הסתננות.