דו”ח העוני של המוסד לביטוח לאומי לשנת 2013, שמתפרסם היום (שלישי), מגלה נתונים מדאיגים, על מצב העוני בישראל. בציבור החרדי ישנה אף עליה בממדי העוני.
מהנתונים עולה, כי בישראל 2013, היו 1,658,200 עניים, מתוכם 756,900 ילדים. בהשוואה לשנת 2012, מדובר בירידה של 203 אלף עניים בכלל, ובקרב הילדים מדובר בירידה של 377 אלף.
אולם רמת העוני בקרב משפחות בעלי שני מפרנסים, דווקא עלתה במקצת. על פי הנתונים, ישראל נמצאת במקום השלישי מהסוף בשיעור העוני במדינות ה-OECD.
בציבור החרדי ישנה עליה בעוני מ-60% בשנת 2012 ל-66% ב-2013. לעומת זאת במגזר הערבי נרשמה ירידה של 7%, ושיעור העוני עומד על 47.4%. לדברי הביטוח הלאומי הסיבה לכך היא משום שבציבור החרדי לא חל גידול משמעותי בשיעורי התעסוקה.
עוד בנתונים: ההכנסה הממוצעת למשפחה עלתה בכ-1,200 ₪, ועומדת על 15,742.
על פי הדו”ח, משפחה בת ששה נפשות ומעלה, שבה יש שני מפרנסים, שמשתכרים שכר מינימום, אינה יכולה לפרנס את עצמה.
מחברי הדו”ח כותבים: “הירידה במימדי העוני עקב הגידול בתעסוקה ובשכר מבורכת, יחד עם זאת, חשוב לדאוג גם למי שלא מסוגלים להשתלב בשוק העבודה. לכך אמורה לדאוג מערכת הרווחה. עם קיצוץ קצבאות הילדים ולנוכח הרמה הנמוכה של קצבאות הקיום, המצב הכלכלי של משפחות שלא מצליחות להשתלב בעבודה קשה במיוחד – ודווקא ההצלחה של 2013 מדגישה את הפער שנפער בתפקוד מערכת הרווחה כלפי משפחות שלא מצליחות לעבוד”.
מנכ”ל ארגון לתת ערן וינטרוב, תקף את הדו”ח, ואמר כי “מפתיע מאוד להיווכח, שבשנה של קיצוץ בקצבאות הילדים, עלייה ביוקר המחיה, העלאת המע”מ והמשך מדיניות ממשלתית אנטי חברתית, מפורסם דו”ח ובו ירידה חדה בשיעורי העוני. יש לתהות האם עולה מהדו”ח גם ריח הבחירות אשר בפתח”.
יו”ר האופוזיציה יצחק בוז’י הרצוג אמר: “במספרים אי אפשר למלא מקררים, ובאחוזים אי אפשר לשלם במכולת”. גם הוא הבטיח: “המצב הזה ישתנה בקרוב, כי אנחנו ננהיג סדר עדיפויות אחר. כבר בשנה הבאה חג החנוכה של עם ישראל יהיה מואר בדאגה לחלשים ובצמצום פערים משמעותי”.