המבקר נגד אקדח הטייזר: ליקויים חמורים בשימוש המשטרה
מבקר המדינה יוסף שפירא, מפרסם היום דו”ח ביקורת חריף על השימוש באקדח ההלם החשמלי, הטייזר, בידי משטרת ישראל.
בשנים האחרונות, עלה הטייזר לכותרות כמה פעמים, לאחר שימוש שנוי במחלוקת, שהמפורסם שבהם הוא מעצרו של בועז אלברט מיצהר, שחושמל לעיני ילדיו באישון לילה.
“במשך שנים רבות לאחר שהוכנס לשימוש מבצעי, לא הוגדר באופן סופי, ברור וממצה האם הטייזר הוא אמצעי אל-הרג או שהוא כלי ירייה, על כל המשמעויות הנובעות מכך”, כתב המבקר.
מהנתונים המוצגים בדו”ח עולה כי מתוך 105 תלונות שהגיעו למח”ש מצד אזרחים על השימוש בטייזר והועברו למשרד מבקר המדינה, רק ב-10% ננקט הליך פלילי או משמעתי נגד השוטרים. כל שאר התיקים נסגרו בשל חוסר עניין לציבור, חוסר אשמה או חוסר ראיות.
המבקר מצביע על כך, שהמשטרה לא גיבשה מסקנות מפורטות והפקת לקחים, וזאת מאחר שקצין טייזר ארצי, לא מעודכן בחקירות מח”ש. גם שוטרים שהוגש נגדם כתבי אישום בגין שימוש בטייזר המשיכו להחזיק בו.
המבקר מפרסם 10 המלצות להסדרת השימוש, בהם לעקוב אחר הנסיבות בהם השוטרים משתמשים בטייזר, להסדיר את התחקירים על שימוש בטייזר, ולנקוט פעולות שיבטיחו שימוש זהיר.
שפירא כותב: “הפעלת סמכויות שוטר מחייבת מאמץ מתמיד למצוא את האיזון בין הצורך לשמור על האינטרס של החברה לאפשר למשטרה לבצע את תפקידיה ולהילחם בפשיעה ובין הצורך לשמור על האינטרסים של הפרט ולמנוע פגיעה בזכויותיו”.
“יש חשיבות רבה ליישום ההמלצות המובאות בחוות דעת זו ולהטמעת ההוראות וההנחיות בדבר השימוש בטייזר. פעולות אלו עשויות לחזק בקרב השוטרים את ההכרה שאמון הציבור במשטרה מותנה בתפקודה ההוגן והיעיל תוך צמצום מרבי של פגיעה בזכויות אדם”.
מהמשטרה נמסר בתגובה: “הטייזר הנו אמצעי אל הרג המאפשר לשוטרים, אשר הוסמכו להפעילו, לסיים בהצלחה אירועים פליליים חמורים וחריגים , תוך צמצום הסיכון הממשי לשוטר, למבצע העבירה ולכלל הסובבים”.
במשטרה מדגישים כי ההפעלה מתבצעת עפ”י נהלים ברורים בתום בחינה מקצועית של גורמי רפואה, משפט ומחקר ונמצא בפיקוח מתמיד ע”י קצין בכיר שמונה לתפקיד ברמה ארצית המנהל רענון הנחיות, תחקירים וריכוז נתונים באופן רצוף.
עוד מציינים במשטרה כי מונה רפרנט במח”ש העומד בקשר עם אגף המבצעים במ”י לעניין אירועים הנבדקים בתחום. “מדובר באמצעי אפקטיבי שיעילותו הוכחה מעל לכל ספק, ובהתאם נמצא בשימוש מבצעי במאות רבות של סוכנויות וארגוני אכיפה בעולם המערבי, הפועלים כמונו לשמירה על זכויות אדם ובטחונו של הציבור”.
תגובות
אין תגובות