“בעצם, מה עם הייטק”, היא שואלת – והלב שלי צונח

רוני שוב
|
י"ג כסלו התשע"ה / 05.12.2014 08:22
אני רואה אותה לועסת את השפתיים, מנסה לארגן לעצמה חוות דעת בנידון, ואני עושה מעשה לא הכי מקצועי בעולם: “תראי יקירתי (אני אומרת בעדינות), מחשבים הוא לא מקצוע טבעי עבורך”

מה נסגר עם מחשבים?

יושבת מולי בחורה. היא מוכשרת, יש לה כריזמה, ודעות מוצקות על העולם ואשתו.

עשינו כבר שיחה מקדימה לגבי העדפות, בדקנו כישורים ויכולות, מיפינו נטיות תעסוקתיות, הצבענו על חוזקות. גם דיברנו על ערכים ומה יעשה לה ממש טוב בעבודה. בקיצור חפרנו. עמוק.

ואז, כשהמפה היתה די מאורגנת והתחילה להסתמן נטייה ברורה לשני כיוונים, ראיתי את זה בא.

–  בעצם מה עם הייטק? היא שואלת.

אני מרימה אליה זוג עיניים והלב שלי צונח. אוי, לא.

– מה איתו?

–  מרוויחים בו לא רע, נכון?

– אהה.

– וקל יותר למצוא עבודה?

– לא תמיד.

–  יותר ממרפאה בעיסוק.

– נראה לי שכן, למרות שגם במקצוע הזה יש ביקוש ואם תהיי טובה, ואת תהיי מצוינת, השמים הם הגבול.

אני רואה אותה לועסת את השפתיים, מנסה לארגן לעצמה חוות דעת בנידון. ואני עושה מעשה לא הכי מקצועי בעולם ואומרת לה (בעדינות ):  תראי יקירתי, מחשבים הוא לא מקצוע טבעי עבורך. את לא אוהבת לשבת מול מחשב, החשיבה המספרית והאנליטית שלך בינונית, ואת מחפשת מקצוע שיערב עבודה עם אנשים והשפעה, ויתן לך סיפוק נפשי.

היא אומרת שתחשוב, ושבעצם מה היא רוצה? לפרנס בית של תורה. השאר לא כל-כך חשוב. וכשהיא יוצאת, אני יודעת שאיבדתי עוד אחת לטובת הגורו החדש של עולם התעסוקה החרדי – המחשבים.

כאן נמצאות המשכורות הטובות (יחסית למקצועות אחרים זה נכון), כאן מתהלכת האגדה האורבנית על השמה בקלות (תלוי איפה) וכאן, לא נעים לומר, מרחפת גם הארומה ה’יוקרתית’.

כמו שניסחה זאת אמא אחת בצורה פרקטית – הבת שלי תלך ללמוד מחשבים, כי זה מה שבחורים מחפשים היום בשידוכים.

כמה אחוזים עובדים בהייטק בציבור הכללי? 10 אחוזים מכלל העובדים במשק (כולל חרדים).

בין הנערות והנשים הצעירות החרדיות שמתחילות כיום ללמוד מקצוע המספרים עומדים להערכתי (הלא מבוססת סטטיסטית) על 30 אחוזים לפחות.

מה קרה? מה מבינים אצלנו ששמה לא?

אז נכון, אפשר להגיע מהר יותר למשכורת טובה והסיכויים למציאת עבודה גבוהים יותר. אבל לטווח הארוך, השיקול של בחירת מקצוע שיתאים לאישיות האדם ולנטיות שלו מנצח. מי שתעבוד במקצוע שהיא אוהבת – תצליח בו. אולי תרוויח קצת פחות (למרות שאפשר בכל תחום להתמקצע ולהתקדם), אבל תהיה הרבה יותר מאושרת.

 מאושרת? מה זה בכלל? עבודה היא נטו פרנסה, וסיפוק תמצאי בבית ועם הילדים. ככה מסבירים לי הנועצים שלי יותר מדי פעמים את הבחירה בהייטק.

וכשאני מנסה להתנגד, הם מסתכלים עלי בחמלה – עם כל הכבוד למקצוע שלך, מה את מבינה?

באמת מה.

הכותבת היא בוגרת לימודי יעוץ קריירה באוניברסיטת תל אביב. בעלת מכון מצפן – מכון ליעוץ לקראת לימודים, הכוונה תעסוקתית ופיתוח קריירה.

[email protected]