יהיה מהפך? מו”מ לייבוא מזון כשר בלי אישור הרבנות
האם הרבנות הראשית תאפשר לייבא מזון כשר מחו”ל ללא בדיקה נוספת מצידה?
משרד האוצר וסגן שר הדתות הרב אלי בן דהן מנהלים מגעים בניסיון להגיע להסכמה סביב הקלת דרישות הרבנות לגבי אוכל המיובא מחו”ל. כך מדווח הבוקר עיתון דה מרקר.
הרבנות הראשית לישראל, לא סומכת את ידה על הכשרויות המגיעות מחוץ לארץ, ודורשת להוסיף כשרות נוספת מטעמה.
במהלך השיחות בין האוצר לדתות נשמעה הטענה – כך לפי דה מרקר – כי המצב בכשרות הוא ‘אבסורדי’. “גם משרד הבריאות המאשר תרופה אינו שולח נציגים לחו”ל, אלא מסתמך על האישורים שהונפקו על ידי הגורמים המוסמכים שם”, גורמים המקורבים למגעים אמרו: “אם החרדים בברוקלין אוכלים גבינת פילדלפיה, שאושרה ככשרה, מדוע הגבינה הזו לא מספיק טובה בישראל בלי החותמת הנוספת?”
יבואני גבינות גדולים אומרים כי כדי לייבא מזון כשר לישראל נדרש מהם לממן משגיח מיוחד מטעם הרבנות – שיטוס למקום ויבדוק שוב את כשרות המוצר. הבדיקה דקדקנית במיוחד וכרוכה בעלויות גבוהות ובבירוקרטיה כבדה, הגורמים לכך שרוב היצרנים אינם מוכנים לשתף פעולה עם היבואנים הישראלים.
לדבריהם, מחירה של תוספת הכשרות של הרבנות בישראל מייקר את הגבינות הקשות המגיעות לישראל בכ- 35%, כך שההיצע נמוך במיוחד ולא קיימת בו תחרות אמיתית. בשוק החלב שולטות כיום שלוש מחלבות מרכזיות: תנובה, שטראוס, וטרה. לדברי הגורמים המנהלים את המגעים, הגורם המרכזי שמונע את התפתחותו של השוק הוא מחסום הכשרות הנוספת.
דה מרקר מוסיף כי בעיה חמורה קיימת גם בתחום הבשר, בשל מחסור בבשר כשר בחו”ל עם הגברת הלחץ על השחיטה הכשרה באירופה, בשל רגישות לזכויות של בעלי חיים. קיים חשש כבד כי ביטול המכס על יבוא בשר טרי לישראל לא יביא לשבירת השליטה של תנובה ודבאח בענף – בשל המחירים הגבוהים של בשר כשר בחו”ל.
על אף הנסיונות, העיתון מעריך כי סיכויי ההצלחה של המהלך כלל לא ברורים. זאת, מאחר שהרבנות הראשית היא מונופול כשרות, שבדיקות הכשרות בישראל ובחו”ל הן מקור פרנסה עיקרי לעובדיו.
דובר משרד הדתות מסר בתגובה לדה מרקר: “משרד הדתות מחויב להפחתת עלויות הכשרות, ולכן אנחנו שוקלים כל הצעה המועלית בפנינו. עם זאת, ההצעות המדוברות נמצאות עדיין רק בבדיקה ראשונית”.
-
צריכים לבטל לגמרי את החוק שאסור לכתוב “כשר ” רק עם משלמים לפני זה לרבנות, זה חוק לא הגיוני ולא מוסרי