נאומו של אבו-מאזן בפני המועצה המרכזית של אש”ף חתם את השבוע הקשה שעבר על המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, שבוע שהסתיים בהודעה על הסכם פיוס בין הפתח לחמאס, ובהמשך – על החלטת הקבינט הישראלי להקפיא את שיחות המו”מ עם הפלסטינים ולהטיל סנקציות על הרשות.
הבוקר עשה אבו-מאזן מאמץ להרגיע את הרוחות, והבהירי הממשלה החדשה שתוקם תקבל על עצמה את כל ההסכמים שנחתמו בעבר ותכיר בישראל. כזכור, במהלך החודשים האחרונים סירב אבו-מאזן להכריז על הכרה בישראל כמדינה יהודית, מה שפוצץ לא פעם את השיחות בין הצדדים.
“אני מכיר בישראל והיא תכיר בישראל. אני דוחה את האלימות והיא תדחה את האלימות”, אמר, בהתייחסו לממשלה החדשה שתוקם. “אני מכיר בלגיטימציה של ההסכמים הבין-לאומיים והיא תכיר בהם. הממשלה מחויבת לכל מה שאני מחויב. שאף אחד לא יטען עכשיו שמדובר בממשלת טרור”.
עוד הוסיף אבו-מאזן כי הוא רואה חשיבות בפיוס עם החמאס, וכן הציג את דרישותיו להמשך המו”מ – יישום הפעימה הרביעית, שרטוט הגבולות תוך שלושה חודשים והפסקה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות. “ענייניה של הממשלה החדשה הם עניינים פנימיים בלבד”, הבהיר, והוסיף כי גם ישראל עשתה בעבר עסקאות עם החמאס. “המטרה שלנו היא הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67 שבירתה מזרח ירושלים. אנחנו ממשיכים בדרך להשגת המטרה הזאת ולא התייאשנו מלהגיע אליה. אנחנו רוצים להשיג את זכויותינו דרך משא ומתן”, אמר אבו-מאזן.
עוד הוסיף ושיבח את מאמציו של ג’ון קרי לקידום השיחות. “נפגשתי איתו 40 פעם בשמונת החודשים האחרונים, זו הוכחה לכך שהוא רציני ונחוש”, יחד עם זה הוסיף והדגיש כי “אנחנו צריכים תוצאות”.
בסקירה היסטורית נרחבת סיפר על המשא ומתן, מאז אוסלו ועד לפניית הפלסטינים למוסדות האו”ם לפני מספר חודשים. בין השאר סיפר על רצינותו הרבה של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, להגיע לפתרון, כשהוא תוקף את נתניהו. “כיום יש נחישות ישראלית שלא יהיה פתרון”. הוא אף הוסיף וסיפר כי קרי אמר לו “נתניהו לא מאמין בך ולכן הוא דורש לשחרר את האסירים בארבע פעימות במהלך המו”מ”. למרות שהסכים לכך, כך סיפר, התעקש שהם ישובו לבתיהם, כולל 14 האסירים הערבים-ישראלים.
באשר לזעמה של ישראל על הסכם הפיוס, אמר אבו-מאזן כי ישראל תמיד אמרה “עם מי אנחנו נישא וניתן – עם הגדה או עם עזה?” והנה כעת, כשחתמנו על הסכם, הם אמרו “תבחרו – או שלום או חמאס”.
עוד התייחס אבו-מאזן לאיומו לפרק את הראשות, באמרו כי אם המו”מ ייכשל, ישראל תוזן לקחת אחריות על הפלסטינים בגדה.
כינוס המועצה המרכזית יסתיים ביום ראשון, ובמהלכה ידונו החברים בהתפתחויות המדיניות מול ישראל וכן בסוגיית הפיוס הפנים פלסטיני.
נכון לעכשיו בישראל נחושים שלא להמשיך בשיחות. יו”ר עתיד, השר יאיר לפיד, הבהיר בסוף השבוע כי מחד ישראל לא תוותר לעולם על הרעיון שצריך ליצור הפרדה בינינו לבין הפלסטינים, אבל, הדגיש, “עם חמאס, שרק לפני כמה ימים ירו רקטות על ישראל, לא נדבר”.
יחד עם זה קשה להתעלם מהעובדה שבכנוס הקבינט ביום חמישי התגלעו מחלוקות לא קטנות, בין השאר לגבי שאלת הסנקציות הכלכליות שיוטלו על הרשות. השר נפתלי בנט הציע סנקציות הרבה יותר כבדות מאשר חבריו. לעומתו, השר אביגדור ליברמן, שרי ‘יש עתיד’, והשרה ציפי לבני, תמכו בהודעה מתונה לגבי הפסקת השיחות והסנקציות.
במוצ”ש המשיכו להבהיר גורמים מדיניים בכירים בישראל כי אם תצא לפועל ממשלת האחדות הפלסטינית, השהיית המו”מ תהפוך לקבועה. “”יושב ראש הרשות ביצע היום וידוא הריגה לתהליך המדיני בזמן שישראל עושה מאמצים כנים לקדם את המשא ומתן. בשלושת השבועות הקרובים נראה לאן הרוח נושבת ברמאללה. אם אבו מאזן יבין שאנחנו רציניים בגישה שלנו וייסוג ממימוש הקמת ממשלת האחדות, נבחן את עמדתנו מחדש. אבל אם לא, השהיית השיחות תהפוך לקבועה”.
במקביל, מנסים חברי הקבינט להגיע להסכמה באשר לאופן בו ניתן לתחזק את היחסים בין הצדדים וזאת למרות הקפאת המו”מ. לדעת השרה ציפי לבני המצב כיום מזיק ליחסים הבינלאומיים של ישראל ולתדמיתה, ובאין הסדר על ישראל לקבוע לבדה את המציאות המדינית בשטחי יהודה ושומרון.