על רקע המשבר הקואליציוני סביב חוק הלאום, והדיווחים על פירוק הקואליציה והקדמת לבחירות, בדק סקר מכון פאנלס פוליטיקס, של הסוקר מנחם לזר, עבור ערוץ הכנסת – מה הציבור חושב.
לו הבחירות היו נערכות היום, הרי שהליכוד היה מתחזק ל-23 מנדטים, 3 יותר מהסקר של השבוע שעבר, ומגדיל את הפער מהבית היהודי, שיורדת במנדט ל-18. ישראל ביתנו נחלשת ל-7 מנדטים.
ש”ס נותרת חלשה עם 7 מנדטים בלבד, ויהדות התורה שומרת על כוחה החדש עם 8.
יש עתיד נותרת כבסקר הקודם רק עם 13 מנדטים, וכך גם התנועה עם 4.
העבודה נשארת עם 14, מרצ – 8. איחוד של רעם תעל ובלד יזכה ב-7 וחד”ש עם 4.
מפלגת כחלון תקבל 7 מנדטים. קדימה, כמו בכל הסקרים, אינה עוברת את אחוז החסימה.
השינוים מהשבוע שעבר הם גם בשאלת ההתאמה לראשות הממשלה, נתניהו מתחזק מעט ומקבל 28%. בנט נחלש ל-12%, הרצוג 9%, לבני – 7%, ליברמן ולפיד – 5% כל אחד, וכחלון רק 3%.
השבוע התפרסם, כי ליברמן יוזם מהלך לאיחוד שלושת מפלגות הימין – הליכוד, הבית היהודי וישראל ביתנו. 43% מהציבור מתנגדים לאיחוד שכזה, ורק 33% תומכים בו.
אך מהסקר עולה, כי יש לגוש כזה סיכוי טוב. 44% אמרו שבטוח יצביעו למפלגה המאוחדת, 18% כנראה שכן, 7% כנראה שלא יצביעו לה, ו-16% ודאי שלא יצביעו.
הסקר בדק מהלך דומה בשמאל, לפיו יתאחדו העבודה, מרצ, יש עתיד והתנועה. למהלך כזה ישנה תמיכה רחבה יותר: 42% מהציבור תומכים באיחוד כזה, ואילו 37% מתנגדים לו.
40% בטוח יצביעו למפלגת השמאל, 29% כנראה שכן, 11% כנראה שלא ו-11% בטוח שלא.
המשבר הנוכחי נסוב סביב חוק הלאום, אולם רק 29% חושבים שהוא אכן יביא לפירוק הממשלה, ואילו 41% מאמינים שהממשלה תשרוד את המשבר.
לפיד ולבני מצהירים כי הם מתנגדים לחוק מאידאולוגיה, אבל רוב הציבור (56%), חושבים שזה רק פוליטיקה, ורק 28% מאמינים להם.
ולחוק עצמו: בשאלה האם ישראל צריכה את החוק, נחלק הציבור בין 46% שחושבים שכן, ל-45% שסבורים שלא. 43% תומכים בחוק לעומת 39% שמתנגדים לו.
45% טוענים כי החוק פוגע באזרחי ישראל שאינם יהודים, 43% חושבים שלא. 44% חושבים שהחוק פוגע במעמדה של ישראל בעולם, ואילו 45% חושבים שהוא אינו פוגע כלל.
התכתשות פומבית נרשמה השבוע בין המפכ”ל רנ”צ יוחנן דנינו לחברי הכנסת מהימין, לאחר שזה תקף את עלייתם להר הבית. 46% חושבים שההתבטאות של דנינו לגיטימית, ואילו 43% חושבים שהיא אינה לגיטימית.
וכמובן, הסקר בדק את עמדות הציבור בנוגע לסערת שירו של עמיר בניון ‘אחמד אוהב ישראל’: 45% חושבים שהשיר לגיטימי, לעומת 36% שחושבים שלא.
בקרב הצעירים עד גיל 29, 56% סבורים שהשיר לגיטימי.
עם זאת 46% תומכים בהחלטת הנשיא ריבלין לבטל את הופעתו של בניון, ו-44% חושבים שההחלטה לא ראויה.
59% טוענים כי בישראל ישנה סתימת פיות לאמירות מהמחנה הימני, לעומת סלחנות כלפי אמירות משמאל, ואילו 30% בלבד, חושבים שאין אפליה.