מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הוא הסכם בעל תוקף משפטי הנערך בין בני זוג לפני הנישואין, ומטרתו להסדיר בהסכמה בין בני הזוג עניינים פיננסיים אשר עשויים להיות שנויים במחלוקת אם וכאשר יתערערו היחסים ויעלו הנישואין על שירטון. כמו כן הסכם זה יכול להסדיר את זכויותיו וחובותיו של כל אחד מבני הזוג גם בעודם נשואים באושר, וזאת על מנת שלא יחול עליהם החוק הכללי. הסכם ממון להיות מאושר בפני בית הדין הרבני או בית משפט לענייני משפחה, וככל שיאושר קודם מועד הנישואין, יוכל להיות מאושר אף בפני נוטריון או רשם נישואין. הסכם ממון טרם הנישואין ניתן לאשר בחתימתו של נוטריון, או בפני רושם הנישואין במועצה הדתית שבה נרשמו בני הזוג לנישואין, ובמידה ויאושר לאחר הנישואין, כי אז יהא צורך כאמור לאשרו בבית הדין הרבני או בבית משפט לענייני משפחה.
בשביל מה צריך את זה?
אין זה סוד כי בשנים האחרונות, קיימת עלייה משמעותית באחוז הזוגות המבקשים לערוך הסכם ממון אשר יסדיר את מהלך חייהם המשותפים יחדיו. ללא ספק, הסיבה לכך נעוצה באחוז הגירושין הנמצא בעליה, וכאשר הנישואין עולים על שירטון, לעיתים מוצאים בני הזוג את עצמם נקלעים ליריבות משפטית שעריכת הסכם ממון מפורט היה חוסך.
האם ההליך אכן מומלץ?
הדעות חלוקות בזה. קיימת גישה בקרב הדיינים, כי אם אמנם הצדדים יעגנו את פירוק השיתוף בהסכם קודם הנישואין, הדבר יתכן מבחינת ההלכה, אולם ספק אם נכון לעודד עשיית הסכמים כאלה, שכן בכך אנו מעודדים את האפשרות או את הגורם מבין בני הזוג אשר בקלות דעת מבקש לפרק את המשפחה, ומסייעים בידיו.
כמו כן הדיבורים על הסכם ממון משבשים לא פעם את היחסים בין הצדדים. כך גם עורכי הדין תורמים לעתים את שלהם בהעלאת תסריטי אימים על קריסת הנישואין וההשלכות הכלכליות הכרוכות בכך. כך נעכר לו המרקם העדין של היחסים בתחילת הנישואין, וזו בהחלט לא סגולה מומלצת לרפד בה את תחילת דרכם של בני הזוג. הדרישה לחתום על הסכם ממון נתפסת בעיני רבים כפגיעה באמון לשותפות ולא פעם הובילה את בת הזוג, לקבל ‘רגליים קרות’ ואף להביא לביטול הנישואין.
מאידך, הדעה האחרת, הרווחת אף יותר, היא שיש לעודד עריכת הסכם ממון, ובפרט טרום נישואין שניים, על מנת למנוע יריבות משפטית שלעיתים לוקחת שנים.
כך או כך – אם החלטתם לעשות הסכם ממון, עשו זאת בתבונה ובעיקר ברגישות.
ומה בנוגע לכתובה?
יש לציין, כי ככלל, לפי סעיף 17 לחוק יחסי ממון, אין בהוראות חוק יחסי ממון ובחלוקת הרכוש בין בעל לאישה, כדי לפגוע בזכויות האישה לפי כתובתה.
יחד עם זאת ניתן לראות בפסקי דינים שונים שניתנו לאחרונה, כי ניסוח דווקני בהסכם ממון, יכול לפטור את הבעל מחיובו לכתובה.
כך למשל בפסק דין של בית הדין הרבני האזורי בבאר שבע שניתן בתיק מספר 944846 , ואשר ניתן לפני כחודש, חייב אמנם בית הדין את הבעל בכתובה, אך בפסק הדין סייג זאת בנימוק כי לא היה בניסוח בכדי לחייב את הבעל בכתובה. ההמלצה היא איפא: אם החלטתם לסייג את עניין הכתובה בהסכם ממון, חשוב שהניסוח יהא דווקני ובהתייעצות עם טוען רבני.
אין במאמר זה כדי להוות תחליף לייעוץ משפטי