“זה מקצוע העתיד”: נשמע טוב מרוויח רע • אז איך לבחור מקצוע?
בזמן האחרון יש הרבה מקצועות חדשים באזור. מקצועות יפים כאלה, עם שמות מדליקים ונוטפי אפיל. תודו שיועצת ארגונית נשמע הרבה יותר מבטיח ממנהלת חשבונות. אפילו אני מתרשמת.
אני רוצה ללמוד כלכלה וניהול, אומרת לי בחורונת נמרצת אחת. זה נשמע לי מקצוע מעניין כזה, ואומרים שגם אפשר להרוויח בו מצוין.
– ומה תעשי בתור כלכלנית? אני שואלת.
מה שכלכלנים עושים. דו”חות, ישיבות, נראה לי. לא? מקסימום אני אשתמש בחלק השני של התואר, ניהול. לנהל אני יודעת מצוין.
עמימות לגבי מקצוע היא כלי נהדר, בעיקר עבור מוסדות הלימוד שמשווקים אותו. יש כל מיני מסלולים באוניברסיטאות עם שמות מפוצצים (מה זה נוירו-קוגניציה? פרס יקר ערך לפותרים) שמתגלים כבתי קברות לקריירה.
לפעמים זה תרגיל ביחסי ציבור – קחו חוג שהביקוש אליו לא מי יודע מה, מתגו אותו מחדש כדבר החם הבא, שלבו הרבה מילים ארוכות בסילבוס ויש לכם רשימת המתנה. בהייטק, אגב, אלופים בזה.
אז יש סטודנטים שעושים עבודת הכנה, ולפני שהם מתחילים ללמוד הם בודקים טוב-טוב מה בדיוק מסתתר מאחורי הכותרת בפוסטר. מה בדיוק מציעה תכנית הלימודים, מה שווים התואר או התעודה בשוק, ובעיקר מה אפשר לעשות איתם אחר-כך. חברים בפקולטה, פורומים פנימיים של סטודנטים, בני משפחה שעובדים במקצוע דומה – כולם יכולים לעזור להבין את התמונה בצורה מאוזנת.
חרדים נוטים ליפול בזה יותר. גם כי אין להם גישה לרשת הבדיקה שלעיל, וגם כי למרות שטרם הכרתי חרדי שמכבד את עצמו ולא יודע ה-כ-ל על הכל, ועל אף החשדנות הגנרית מול כל דבר חדש, רבים וטובים פשוט הולכים ללמוד מקצוע רק כי הוא נשמע להם ‘מעניין’.
אז כדי להיות מעניינים פחות, אבל שווים יותר, קבלו מספר כללי אצבע:
- התייחסו לאינפורמציה שקיבלתם ממקום הלימודים כבסיס עובדתי בלבד. כן, אפילו אם מראים לכם מכתבי תודה נרגשים ממנכ”לית גוגל שסיימה אצלם בשנה שעברה את התואר.
- חפשו מידע במקומות נייטרלים – אצל סטודנטים שסיימו ללמוד, אצל בעלי חברות שאמורות לקלוט את הבוגרים המקצועיים ואצל מנהלי השמה וכוח אדם (רמז – אם הם לא יודעים במה מדובר – להתרחק).
- אל תתפתו להבטחות בסגנון ‘זה מקצוע העתיד’. עתיד זו מילה כללית מאוד, והוא יכול להגיע גם בעוד שבעים שנה.
- בדקו מהן אפשרויות הקידום וההתפתחות במקצוע. בוגר מנהל עסקים יכול לעסוק בהרבה תחומים, וטרינר פחות.
- ואם לא הגעתם למקורות מידע אמינים ומוסמכים, לכו ליעוץ מקצועי.
הכותבת היא בוגרת לימודי יעוץ קריירה באוניברסיטת תל אביב, בעלת מכון מצפן – מכון ליעוץ לימודים, הכוונה תעסוקתית ויעוץ קריירה.
050-8455010 , [email protected]
תגובות
אין תגובות