מכה לשלטון הפקידים: ברוב של שני שופטים מול אחד, קבע היום (שני) בית המשפט העליון בעתירת ארגון לביא, כי לנציב שירות המדינה אין סמכות למנוע את כינוס ועדת המינויים בשירות המדינה לבחינת בקשת שר להדיח פקיד בכיר.
נוסעים בגוש דן? בואו לבחור את מסלול הנסיעה שלכם בקו האדום של הדנקל
השופט חאלד כבוב היה בדעת מיעוט.
מדובר בבקשתו של שר הכלכלה ניר ברקת להדיח את הממונה על התחרות, מיכל כהן – זאת חרף עמדת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, שהתנגדה לכך.
בג"ץ דחה את עמדת היועצת המשפטית לממשלה, לפיה יש מקום ל"בדיקה מקדימה" טרם כינוס הוועדה.
היועצת המשפטית לממשלה סירבה לייצג את עמדת הממשלה בנושא.
את פסק הדין הוביל השופט יוסף אלרון, שכתב: “קריאה כזו של החלטות הממשלה וההנחיות, מקימה מכשול אחר מכשול; גוזרת צמצום אחר צמצום; ומותירה פתח צר ביותר לממשלה להפעלת סמכותה… כל זאת ללא עיגון מספק בלשון החקיקה וההנחיות הרלוונטיות או בתכליתן – לא ניתן לקבלו.”
הוא הדגיש: “אין בסיס ‘להעמיס’ על כל אלו מגבלות נוספות, משלל כיוונים שונים, הכובלות עוד יותר את ידי הגורם המוסמך למנות ולפטר את הממונה.”
לדבריו: “הנציב לא הוסמך בשום חיקוק למחוק על הסף הליך פיטורין אשר נפתח על ידי שר הכלכלה. אשר על כן, אין לו סמכות לעשות כן.”
השופט אלכס שטיין, שהצטרף לעמדת אלרון, כתב בפסק דינו דברים חדים וברורים: “אני מגיע למסקנה זו בדרך קצרה יותר מזאת של חברי, הגם שדרכו מקובלת עליי. הדרך בה אני מבקש לצעוד היא לשון החוק. כאשר לשון החוק ברורה ואינה מעלה לדיון שאלות חוקתיות, חובה עלינו לפסוק את הדין לפיה ורק לפיה. אוסיף ואציין כי למרות שאין לגבי דרך זו תמימות דעים ‘מקיר לקיר’, הנני סבור כי זאת הדרך הנכונה – היחידה שאין בלתה, וכי כל יתר הדרכים מוליכות אותנו אל מחוץ לתחום המשפט - למחוזות לא-לנו”.
שטיין הוסיף: “פשיטא הוא, לטעמי, שלנציב אין סמכות לחסום את הליך הפיטורין מעיקרו ולמנוע מהשר את האפשרות לשטוח את טענותיו ביחס לנושא/ת המשרה בפני הוועדה.”
עוד ציין שטיין, כי טענות המדינה לגבי אפקט מצנן אינן יכולות ליצור סמכות יש מאין: “האמירה שהעולם יהיה טוב יותר בהתקיים הסמכות הנטענת – שזכרה לא בא בשום חיקוק – אינה יכולה ליצור את הסמכות יש מאין.”
לסיום קבע בג״ץ ברוב קולות כי יש להפוך את הצו על תנאי לצו מוחלט, ולחייב את המדינה לכנס את ועדת המינויים במהירות הראויה, ולשלם לעותר הוצאות בסך 15,000 ש״ח.
עו״ד יצחק בם, המייצג את ארגון לביא: "אני מברך על כך שבית המשפט העליון צמצם את שלטון הפקידים, וקבע שהפקידות המשפטית לא יכולה לסכל את עצם הדיון בבקשתו של שר להפסיק את הכהונה של פקיד בכיר.
"במהלך העתירה, נחשפנו למנגנוני הפעולה של הדיפ סטייט וראינו שלשיטת היועמ"שית עצם הדיון בשאלת הדחה של פקידים בכירים אסור אלא אם היעוץ המשפטי מאשר. בית המשפט העליון שמט היום את המפתח לקיום הדיון מידי היועצים המשפטיים יחייב את הועדה למינוי בכירים להתכנס ולדון בפנייתו של השר.
"מנענו מצב אבסורדי בו היעוץ המשפטי יכול לחסום על דעת עצמו את הפניות של השר לוועדה. אנחנו מברכים על פסיקת בית המשפט העליון ומקווים שהיא תביא אותנו לנקודת איזון טובה יותר בין כוחם של נבחרי הציבור לכוחה של הפקידות הבכירה".