סקר: יהודי ארה"ב סומכים יותר על יהודים, רוב יהודי ישראל לא סומכים על ערבים

נתן פרל
27 ביולי 2025   
תמונת אילוסטרציה
צילום: 
Luke Tress/Flash90

מדד החברה הישראלית של -המכון למדיניות העם היהודי, חושף פער דרמטי בתוך החברה הישראלית: בעוד ש-57% מהיהודים בישראל נוטים לסמוך על רוב בני האדם, רק 20% מהערבים בישראל חושבים כך.

במסלול מהיר או רגיל: תחליטו אתם איך לקבל את הכסף שלכם?

החשיבות של רמת האמון בבני אדם אחרים נובעת מהקורלציה בין רמת האמון בבני אדם לבין שגשוג כלכלי, רמת אושר אישי ותפקוד בריא של חברה.

ככלל, אנשים שסומכים על רוב בני האדם מדווחים על שביעות רצון גבוהה יותר מחייהם, מבריאותם ומחיי המשפחה שלהם.

בעשורים האחרונים נצפתה בעולם ירידה בשיעור בני האדם שיש להם אמון בבני אדם אחרים. לדוגמה, בארה״ב ירד שיעור המסכימים ש״אפשר לסמוך על רוב בני האדם״ מ-47% בשנת 1973, ל-34% כיום.

במחקרים שפורסמו בארה״ב, אפשר לזהות קשר בין רמת האמון לבין רמת ההכנסה וההשכלה. מי שמרוויחים מעט, מי שמשכילים פחות, סומכים על בני אדם פחות.

מדד JPPI לחברה הישראלית בדק את המצב בישראל בהקשר זה.

ממצאי המדד מלמדים שישראל נמצאת במקום גבוה ביחס לשאר העולם: כמעט מחצית מהישראלים (49%) אומרים ש״אפשר לסמוך על רוב בני האדם״.

עם זאת, יש פער גדול מאוד במענה לשאלה זו בין יהודים לבין ערבים בישראל: בעוד שרוב מקרב היהודים נוטים לסמוך על רוב בני האדם (57%), רק מיעוט קטן – 20% - מהערבים בישראל מדווחים על כך שהם סומכים על רוב בני האדם.

יש בעולם 11 מדינות בלבד שבהן רוב הציבור סבור שאפשר לסמוך על רוב בני האדם. את הרשימה מובילה דנמרק עם 74%, נורבגיה עם 72% נמצאת במקום השני, ובמקום השלישי נמצאת פינלנד עם 68%. אחריהן באים הסינים והשבדים (63%), האיסלנדים (62%), והשוויצרים (59%). בהולנד וניו זילנד 57% מהאוכלוסייה מדווחים כי הם סומכים על בני אדם אחרים. באוסטריה – 50% השיבו כך, ובאוסטרליה השיבו כך 49%, כמו בישראל (הנתון המשוקלל).

אבל אם בודקים את הנתונים הנוגעים ליהודים בלבד, עולה ש-57% מהיהודים בישראל סומכים על אחרים, כלומר היהודים בישראל במיקום דומה להולנד וניו-זילנד, וקצת אחרי שוויץ.

בבחינה מעמיקה יותר של האמון ביחסים עם הסביבה הקרובה, המדד מצא שהישראלים סומכים על ישראלים (57%) יותר מאשר על בני אדם באופן כללי (49%).

התמונה הזאת מעט משתנה כאשר ההתייחסות של הישראלים עוברת מישראלים באופן כללי, ל״יהודים בישראל״ (59%) , לעומת ״ערבים בישראל״ (24%).

בבדיקה של היהודים והערבים בנפרד, עולה שרוב היהודים סומכים על יהודים בישראל (68%) עוד יותר מאשר על ישראלים באופן כללי (66%).

רוב היהודים לא סומכים על ערבים בישראל (רק 22% השיבו שסומכים על הערבים). בקרב הערבים, הנטייה לסמוך על בני אדם אחרים נמוכה בכל האפשרויות (רק 22% סומכים על ישראלים, רק 24% סומכים על יהודים).

גם כאשר מדובר באפשרות של ערבים לסמוך על ערבים ישראלים – רק שליש מהערבים בישראל (32%) אומרים שאפשר לסמוך על רוב הערבים בישראל.

בבחינת רמת האמון של יהודים בערבים, ניכרים כצפוי פערים משמעותיים על פי מחנה אידיאולוגי (ובהתאמה כמעט מלאה גם על פי דתיות), כאשר אנשי שמאל סומכים על הערבים הרבה יותר מאנשי ימין (50% מהיהודים שמזוהים עם השמאל, 48% מהיהודים אנשי השמאל מרכז, ו-30% מהיהודים אנשי המרכז השיבו שאפשר לסמוך על רוב הערבים בישראל; לעומת זאת 83% מהיהודים המזוהים עם הימין, 69% מהיהודים המזוהים עם הימין-מרכז, ו-42% מהיהודים המזוהים עם המרכז השיבו שאי אפשר לסמוך על רוב הערבים בישראל).

שאלת האמון בבני אדם נבחנה החודש גם על ידי מדד קול העם של JPPI בקרב יהודים בארה"ב:

44% ממשתתפי הסקר אמרו שאפשר לסמוך על רוב בני האדם. רמת אמון זו נמוכה משמעותית משל היהודים בישראל (57%), אך גבוהה במידת מה יחסית לעמדות של כלל האמריקנים (37%).

המדד מגלה תופעה מעניינת בהשוואה הבינלאומית: יהודי ארה"ב סומכים על יהודי ארה"ב ברוב גדול של 70% , לעומת 44% בכלל בני האדם.

יהודי ארה"ב מביעים אמון גבוה גם ביהודי ישראל ומרגישים שאפשר לסמוך עליהם (69%) – וזו רמה גבוהה אף מהאמון של יהודי ישראל עצמם ביהודי ישראל (68%).

באופן כמעט זהה, גם האמון של יהודי ארה״ב בישראלים באופן כללי (68%) גבוה יותר מהאמון של יהודי ישראל בכלל הישראלים (66%).

גם בקרב יהודי ארה"ב נמצא כי ככל שמתקדמים בסולם האידיאולוגי מהכיוון הליברלי לכיוון השמרני, עולה הנטייה לתת אמון ביהודים הישראלים.

נשיא JPPI-המכון למדיניות העם היהודי, פרופ' ידידיה שטרן, התייחס לממצאים:

"האמון הבין-אישי הוא הדבק השקט שמחזיק חברה בריאה וסולידרית, ומסייע לבנות כלכלה, שירות ציבורי, ביטחון, בריאות, אכיפת חוק, ועוד. מסתבר שלמרות המחלוקת המתעצמת בין ציבורים בישראל, שעולה כדי מלחמת תרבות, ולמרות התחושה ש"העולם כולו נגדנו" ביחסים ביננו ובין אומות אחרות, הישראלים מאמינים בבני אדם באשר הם.

הערבים אזרחי ישראל נבדלים מהיהודים במדד האמון וזו עובדה שמחייבת מחשבה ונטילת אחריות של כולנו.

בתוך כך, מעודד לשמוע שיהודי ארה"ב מביעים אמון גבוה ביהודי ישראל – אף יותר מיהודי ישראל בעצמם – וזוהי עדות נוספת לשותפות יהודית חובקת עולם.

עלינו לטפח אמון לא רק בין קבוצות בתוך ישראל, אלא גם בינינו לבין קהילות יהודיות ברחבי העולם."

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram